Eveniment

Fiscul vrea să analizeze valoarea şi frecvenţa depunerilor în conturile bancare, dar şi sursa banilor

 Fiscul vrea să analizeze valoarea şi frecvenţa depunerilor în conturile bancare, dar şi sursa banilor

Autor: Claudia Medrega

01.03.2011, 12:17 46

Metoda fluxurilor de trezorerie folosită de Fisc va puteafurniza indicii pentru identificarea veniturilor nedeclaratepornindu-se de la analiza valorii şi frecvenţei depunerilor înconturile bancare şi a surselor acestor depuneri.

Prevederea este inclusă în normele metodologice pentru aplicareaprocedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, incluseîntr-un proiect de hotărâre de guvern.

"Metoda fluxurilor de trezorerie constă în analiza intrărilor şiieşirilor de sume în conturile bancare, precum şi a intrărilor şiieşirilor de sume în numerar, pentru a stabili mişcările dedisponibilităţi băneşti şi asocierea acestor mişcări cu sursele devenit şi utilizarea acestora", se menţionează în proiect.

Determinarea veniturilor sustrase de la impozitare constă încompararea disponibilităţilor băneşti din conturile bancare şievidenţiate în documente sau folosite la plata cu numerar, cu toateveniturile din surse impozabile depuse în conturile bancare saufolosite la plata cu numerar a unor cheltuieli în perioada supusăcontrolului.

Prin aplicarea metodei poate rezulta fie o diminuare a venituluideclarat, fie o majorare a cheltuielilor declarate sau o combinarea celor două.

Metodele indirecte care vor fi utilizate de Fisc pentrustabilirea bazei impozabile ajustate sunt metoda sursei şicheltuirii fondului, metoda fluxurilor de trezorerie şi metodapatrimoniului.

Într-o primă etapă, Fiscul va verifica persoanele cu veniturimari fără să le notifice. Pe perioada controlului, autorităţilefiscale pot solicita terţilor, inclusiv plătitorilor de venit sauoricăror autorităţi sau instituţii publice, informaţii saudocumente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO