Eveniment

Fitch: Economia scade cu 1%. De ce nu au ştiut economiştii?

15.06.2010, 23:47 19

Agenţia de rating Fitch anticipează o scădere a economiei cu 1%anul acesta după ce în ianuarie vedea o creştere cu 2% şi nu seaşteaptă la o îmbu nătăţire semnificativă a ratingului de ţară înperioada următoare, a declarat Richard Hunter, managing directorEMEA şi Asia-Pacific în cadrul Fitch Ratings.

Analiştii Fitch continuă doar o listă lungă de economişti careîşi revizuiesc din mers estimarea privind evoluţia economieiromâneşti în 2010. Inclusiv Executivul şi Comisia Naţională dePrognoză sunt pe această listă, previziunile lor coborând de la ocreştere cu 1,3% (în ianuarie) la o contracţie cu 0,5%, înprezent.

Richard Hunter precizează că mai important decât estimarea decontracţie şi nivelul actual al calificativului este îmbunătăţireala începutul anului a perspectivei ratingului de ţară de la"negativă" la "stabilă".

"Înţeleg de la analiştii noştri că Guvernul lucrează bine încadrul acordului stand-by, iar evoluţiile sunt în general conformprogramului" a spus Hunter.

În februarie, Fitch a modificat perspectiva ratingului Românieide la "negativă" la "stabilă" şi a confirmat calificativeleacordate datoriilor pe termen lung în valută şi lei la "BB plus",respectiv "BBB minus".

Anunţul Fitch vine în contextul în care instituţiile financiareinternaţionale, băncile locale şi autorităţile şi-au modificat înultimele săptămâni prognozele referitoare la evoluţia economiei în2010, majoritatea opiniilor tinzând acum spre o continuare arecesiunii sau cel mult stagnare.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional prognozează acum oscădere cu 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB) anul acesta, încondiţi ile în care în ianuarie bugetul public fusese construit pebaza unui scenariu de creştere cu 1,3% a economiei.

Analiştii spun că lipsa de flexibilitate a structurii economieişi lipsa de coerenţă a politicilor guvernamentale sunt principaliifactori care determină volatilitatea foarte mare a prognozelor.

"Previziunile din urmă cu două trimestre se bazau pe ipoteza căzona euro iese din recesiune şi economia românească se va relansaprin exporturi. Realitatea ne-a arătat însă că nu avemflexibilitatea necesară pentru a asigura o parte a creşteriieconomice prin consumul intern şi că cererea din zona euro nu esteatât de mare pentru a ne trage afară din recesiune", spune LaurianLungu, managing partner la compania de cercetare economicăMacroanalitica.

Lungu se aşteaptă la o stagnare a economiei în 2010 şi spune călipsa unei direcţii clare a politicilor guvernamentale a făcut caîn doar şase luni prognozele să se schimbe foarte mult.

În schimb, Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale dePrognoză, apreciază că trecerea de la o estimare de creştere cu1,3% la o estimare de scădere cu 0,5% a economiei nu este chiaratât de dramatică.

"În primul rând, contextul internaţional s-a deteriorat şi în aldoilea rând investiţiile private nu şi-au revenit aşa cum neaşteptam în urmă cu şase luni", a declarat Ghizdeanu.

Anul trecut, economia a trecut printr-o recesiune severă şi s-acontractat cu 7,1%. În primul trimestru din 2010, PIB a scăzut cu2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut în condiţiileîn care, cu excepţia industriei, toate celelalte sectoare au rămasîn teritoriul negativ. Industria a crescut cu 4,2% în primele treiluni, în timp ce sectorul construcţiilor a continuat să scadă cu17,9%. Serviciile au rămas în recesiune, chiar dacă ritmul descădere s-a redus la -2%.

În acelaşi timp, măsurile de austeritate anunţate luna trecutăde Guvern vor presa şi mai mult asupra economiei pentru că oameniivor avea mai puţini bani la dispoziţie şi astfel vor cheltui şi maipuţin decât până acum. În primul trimestru, consumul privat s-arestrâns cu 4% faţă de intervalul similar din 2009, în condiţiileîn care acesta are cea mai mare contribuţie la formarea PIB.Sentimentul scăzut de încredere în rândul companiilor va întârziaşi reluarea investiţiilor private.

În prezent, chiar şi cele mai optimiste prognoze nu indică ocreştere mai mare de 1% a economiei, după ce în ianuarie estimărilemergeau până la 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO