Eveniment

FMI ar putea cere definirea pachetului de bază din sistemul sanitar, aşteptat de furnizorii privaţi

Autor: Ioana David

01.08.2011, 00:03 329

Sistemul sanitar, "o maşină ve­che care consumă mult şi arepierderi", ar trebui reformat aşa cum s-a întâm­plat cu pensiilesau cu salariile buge­ta­rilor, aceeasta fiind o cerinţă adele­ga­ţiei FMI aflată la Bucureşti, potrivit de­pu­tatului PDLAdrian Niţu, vice­pre­şe­dintele Comisiei de buget a CamereiDeputaţilor, citat de Mediafax.

În cadrul unei întâlniri de vineri, şeful delegaţiei FMI JeffreyFranks a vorbit despre sistemul sanitar şi despre reformelenecesare.

"Jeffrey Franks a comparat siste­mul sa­ni­tar cu o maşinăveche, care pe de o parte con­sumă mult, pe de altă par­te are şipier­deri. Consumă 30 de litri la sută şi fi­nan­ţează numai pentru20 de litri, dar ori­cum trebuie să par­cur­gă dis­tan­ţa şi e clarcă trebuie o maşină no­uă, care să con­sume şi mai puţin, să nupo­lue­ze, să nu aibă pierderi şi să fie efi­cientă. Adică, cu altecuvinte, să luăm o decizie de re­for­mă a sistemului sa­nitarfoarte impor­tan­tă, cum a fost re­forma pen­siilor sau re­formasalariză­rii buge­tarilor", a spus Niţu.

"Este nevoie de o alternativă privată laCNAS"

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Mi­nisterului Sănătăţii şi ceiai Casei Na­ţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu au dorit săcomenteze pe mar­ginea acestor informaţii şi nu este clar la ce sereferă această solicitare a FMI.

În ipoteza în care se va dori o refor­ma­re a sănătăţii dupămodelul pensiilor pri­vate, ar trebui ca o parte dincon­tri­bu­ţiile obligatorii să fie virate către com­panii privatede asigurări, iar fie­care contribuabil să poată să-şi aleagă firmade asigurări. Din contribuţiile obligatorii, care acum suntgestionate de CNAS se strâng aproape 16,5 mld. lei (3,9 mld.euro).

Cu toate acestea, nu este exclus ca re­forma la care şefuldelegaţiei face re­fe­rire să fie de fapt pachetul de serviciime­dicale de bază, adică o listă cu ser­vi­ciile pe care statul ledecontează pen­tru contribuţiile obligatorii. În prezent, sta­tuldecontează orice fel de intervenţie pentru asiguraţi. "Trebuiereformat sistemul finan­ciar al sistemului medical. Trebuierealiza­tă o alternativă la CNAS care de­ţi­ne monopoluldecontărilor cu spi­talele de stat", este de părere TheodorAlexandrescu, directorul general al companiei de asigurăriAlico.

Asigurătorul a fost preluat anul trecut, în cadrul uneitranzacţii globale, de către gigantul american Metlife.Ale­xandrescu este de părere că dez­vol­tarea pachetului minim deservicii, re­dis­tribuirea contribuţiilor şi alegerea libe­ră acompaniei de asigurări sunt sin­gu­rele alternative pentrureformarea siste­mului sanitar. Cu toate acestea, spre deosebire depensiile private care oferă beneficii peste 20 de ani de laini­ţie­re, o schimbare a sistemului sanitar după un model similarcu cel din pensii ar produce efecte imediate.

Privaţii sunt "pentru" pachetul de servicii debază

Atât companiile de asigurări, cât şi cli­nicile private s-audeclarat în mai mul­te rânduri în favoarea introducerii pa­chetuluide servicii medicale de bază, care le-ar impulsiona businessurile,cât şi pentru un sistem de asigurări după mo­delul pilonului II dela pensii.

Cuvinte precum reformă sau pa­che­tul de servicii medicale debază au stat pe buzele tuturor miniştrilor sănă­tă­ţii (19 lanumăr) sau preşedinţilor CNAS (11 în total). În pofida mai mul­torîncercări, introducerea pachetului de servicii medicale nu s-aconcretizat.

Pe lângă fondurile alocate CNAS, Ministerul Sănătăţii are unbuget pro­priu de aproape 1 mld. euro. Cele mai multe fonduri dinbugetul siste­mu­lui sunt consumate de către spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO