Eveniment

FMI către Guvern: Stabiliţi ce prioritate aveţi - salariile, relaxarea fiscală sau investiţiile?

Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI

FMI către Guvern: Stabiliţi ce prioritate aveţi - salariile, relaxarea fiscală sau investiţiile?

Autor: Mihaela Claudia Medrega

02.08.2011, 00:06 301

Restructurarea şi vânzarea com­paniilor de stat, reducereaarieratelor statului, creşterea investiţiilor, inclusiv prinabsorbţia fondurilor europene, şi con­tinuarea reformei în sistemulsanitar sunt principalele direcţii prioritare pe care România artrebui să acţioneze în viitor, în viziunea FMI.

Aceasta este una dintre concluziile vizitei de evaluare a FMI,desfăşurate la Bucureşti în ultimele aproape două săptămâniîmpreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi BănciiMondiale.

Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, a declaratieri că, probabil, cea mai dificilă problemă de rezolvat esteimplementarea de reforme profunde la în­tre­prinderile de stat."S-au realizat pro­gre­se pentru multe companii de stat. În multecazuri Guvernul a decis să meargă cu pri­va­tizarea totală sauparţială. Eu aş încuraja Gu­vernul să fie mai ambiţios în acestdomeniu."

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă, până la sfârşitulacestui an şi la în­ce­putul anului viitor, acţiuni repre­zentând15% din Transelectrica, Trans­gaz şi Rom­gaz, câte cel puţin 10%din Hi­droelectrica şi Nuclearelectrica, o partici­paţie de 20% dinCFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFRInfra­struc­tură se numără printre cele 15 companii de stat carevor avea manageri privaţi, iar la unele din­tre ele vor fiînlocuiţi şi membrii CA, du­pă cum a declarat Franks pentruMediafax.

În ceea ce priveşte cumulul măsurilor pri­vind reducerea CAS,creşterea sala­ri­ilor bugetarilor sau alocarea unor sume mai maripentru investiţii, oficialul FMI spu­ne că Guvernul va trebui săaleagă. "Guvernul are o anvelopă bugetară. De­pin­de de Guvern sădecidă cum va aloca re­sursele: dacă banii vor fi alocaţi pentruinvestiţii, pentru creşteri salariale sau dacă vor fi diminuatecontribuţiile sociale. Va fi decizia Guvernului. Spaţiul fiscalpentru 2012 este limitat", a declarat ieri Franks.

Ca şi la evaluarea realizată pentru primul trimestru, şi lajumătatea anului au fost îndeplinite toate criteriile deperfor­man­ţă.

Ţinta de deficit bugetar pentru pri­mul semestru a fost atinsăcu o anumită mar­jă, rata inflaţiei a scăzut în ultima pe­rioa­dăşi va continua această tendinţă, iar arieratele bugetului de statşi bugetului asigurărilor sociale au fost eliminate aproapeintegral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO