Eveniment

FMI şi CE nu văd motive ca recesiunea să continue şi trimit România în faţa „judecăţii pieţei“

FMI şi CE nu văd motive ca recesiunea să continue şi trimit România în faţa „judecăţii pieţei“

Jeffrey Franks, negociatorul FMI

Autor: Mihaela Claudia Medrega

09.05.2011, 23:56 622

FMI susţine cu certitudine că România nu va mai bifa în 2011 şial treilea an de recesiune şi spune că majorarea salariilor promisăîn sectorul public poate fi realizată doar dacă scade numărulangajaţilor.

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) analizatăşi promisă de partidul de guvernământ va fi posibilă în perioadaurmătoare doar dacă va exista "spaţiu fiscal".
"Nu văd motive pentru recesiune în acest an. Vedem posibilă orevenire a economiei. Putem vedea semne clare că economia începe săîşi revină şi că se reia creşterea", a declarat Jeffrey Franks,şeful misiunii FMI în România, care de doi ani de zile bate pasulinstituţiilor de la Bucureşti încât şi-a tocit şi pantofii.
FMI şi Comisia Europeană, principalii finanţatori ai României,au prezentat ieri concluziile primei evaluări din noul acordsusţinând că România mai trebuie să mai facă multe lucruri pentrua-şi îndrepta finanţele şi a avea o creştere economicăsănătoasă.
Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor de 3% din PIB (3,6mld. euro) va fi o provocare, în condiţiile în care va trebuiincluse şi pierderile companiilor de stat, potrivit lui Franks. Iarde atingerea ţintei de deficit bugetar anul viitor depinde şireducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori.
În trei ani de zile România a adunat aproape 20 mld. eurodeficit bugetar, iar Ministerul Finanţelor se împrumută constant depe piaţă pentru a acoperi golul dintre venituri şi cheltuieli dinbuget.
Acum Comisia Europeană spune că Ministerul Finanţelor trebuiesă se ducă să dea testul pieţei internaţionale şi să vadă la cedobândă se poate împrumuta.
"România este de aşteptat să se finan­ţeze integral de pepieţe. Să stea în faţa judecă­ţii pieţei. Judecata finală o dăpiaţa. Schim­barea percepţiei faţă de stat a fost «foartefavorabilă». Este un element nou foarte important în mediul actual.Politicile bune duc la randamente bune şi la reacţii bune alepieţelor", a declarat Istvan Szekely, şeful misiunii ComisieiEuropene în România.
Stabilitatea şi o politică clară în acest sens reprezintăcalea cea mai bună de a îmbunătăţi condiţiile în care România se vaîmprumuta, şi nu e vorba doar de împrumuturi ale sectorului public,ci şi împrumuturi ale sectorului privat pentru că dacă Guvernulplăteşte mai puţin pe piaţă, aceeaşi tendinţă va fi valabilă şipentru companii, deci guvernul poate să aibă un rol important în aajuta sectorul privat să se împrumute la costuri mai mici, adeclarat Szekely pentru ZF.
Săptămâna trecută Ministerul Finan­ţelor s-a împrumutat de pepiaţa internă la o dobândă în euro de 4,89% pe an, pe trei ani.Ministerul încearcă de mai bine de o lună să iasă pe piaţa externăsă vândă obligaţiuni româneşti, dar până acum nu a avutsucces.
Discursul lui Franks a fost acelaşi, în care cere Guvernuluisă continue reformele, să reducă arieratele şi să privatizezecompaniile de stat care au pierderi. Dar şi cele care fac profit,cum ar fi Transelectrica sau Romgaz.
Acum Franks şi-a accentuat discursul pe companiile de stat cupierderi, făcând front comun cu preşedintele Traian Băsescu, caresâmbătă i-a pus la zid pe baronii companiilor locale de stat. Daraceşti manageri sunt numiţi politic de către ministere.
Franks a cerut management privat pentru companiile de stat cao soluţie de reducere a pierderilor şi arieratelor. CompaniaNaţională a Huilei este cel mai mare datornic la buget de ani dezile.
Vineri Institutul de Statistică va publica rezultateleeconomice pe trimestrul întâi, unde se aşteaptă un plus de de 0,4-0,6 %, ceea ce adunat cu creşterea de 0,1% din trimestrul patru,înseamnă tehnic ieşirea economiei din recesiune după mai bine dedoi ani.
Franks spune că România şi-a îndeplinit condiţiile agreatepentru primul trimestru din acest an în noul acord care se întindepe doi ani. Negociatorul FMI menţionează că sunt şanse sub 25% sauchiar sub 10% ca guvernul să apeleze la banii conveniţi în acestnou acord, de tip preventiv.
De asemenea, principalii finanţatori spun că nu au îngrijorăricu privire la capacitatea României de a restitui banii împrumutaţiîn ultimii doi ani de aproape 20 mld. euro, cel mai mare împrumutdin istoria României.
Franks spune că nu se pune problema ca România să-şirestructureze datoria, pentru că are o rată mică a datoriei publiceîn PIB.
Următoarea misiune a FMI şi a Comisiei Europene va reveni laBucureşti în vară.
Până atunci astăzi FMI, Comisia Europeană, bancheri, analiştialături de Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor discutăsituaţia creşterii economice a României la seminarul "The WayForward".
Ce a spus negociatorul FMI, JeffreyFranks
  • România riscă să fie obligată să returneze până la 1,5 mld.euro, sume deja plătite, dacă aceste proiecte cu fonduri europenenu sunt finalizate până la sfârşitul acestui an;
  • Probabilitatea ca România să atragă bani de la FMI în acest aneste de sub 25% sau chiar sub 10%;
Reducerea TVA, în 5-10 ani
  • Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor de 3% din PIB însistemul ESA 95 va fi o provocare, având în vedere că va trebuiincluse şi pierderile companiilor de stat; obiectivul de deficit de4,4% din PIB stabilit pentru 2010 pare uşor de atins;
  • Nu văd spaţiu suficient să existe reduceri substanţiale la taxeîn 2012, când deficitul bugetar trebuie să scadă la sub 3% din PIB,pentru că acest lucru ar presupune măsuri severe pe partea decheltuieli, care cred că nu sunt posibile;
  • Reducerea TVA şi a altor taxe va fi posibilă doar pe termenlung; în următorii 5 sau 10 ani, sper ca România să aibă o mai bunăcolectare a taxelor şi să crească eficienţa administrării, pentru aputea avea loc de reduceri de TVA, de contribuţii sociale şi săpoată să raţionalizeze şi alte taxe;
  • Am agreat cu Guvernul că este nevoie să vedem mai multe dateprivind situaţia fiscală, care să demonstreze că este loc pentrureduceri ale contribuţiilor sociale. Cheia este să te asiguri căexistă suficienţi bani atât pentru 2011, cât şi pentru 2012, ca săpoţi reduce contribuţiile sociale sau să iei altfel de măsuri;
  • În 2012 va fi esenţială rezistenţa la presiunea politică şi laa lua măsuri înainte ca rezultatele scontate să se producă;
  • Este nevoie să fie eliminate barierele structurale din caleacreşterii economice, fiind nevoie de investiţii şi crearea de noilocuri de muncă;
Privatizări în energie şi transporturi
  • Cea mai importantă reformă structurală este cea de eliminare aapariţiei arieratelor. Deşi au fost atinse ţintele în primultrimestru, există în continuare presiuni pe cheltuieli în sectorulde sănătate;
  • Cu cât va scădea mai mult numărul angajaţilor, cu atât mai multloc va fi pentru creşteri de salarii. Este prematur să speculăm câtde mult spaţiu va fi în bugetul din 2010 pentru creşteri desalarii, dar cred că lucrurile se îndreaptă în direcţia cea bunăpentru a crea spaţiu suplimentar în această zonă;
  • Ne concentrăm pe sectorul energetic şi de transporturi, caresunt esenţiale pentru creşterea economică. În lunile care vor urmaautorităţile vor demara vânzarea unor pachete semnificative încompanii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica,Romgaz, Transgaz şi altele.
Preţuri la gaze, liberalizate în etape
  • Împreună cu Guvernul vom restructura companiile din domeniulcăilor ferate şi vom aduce capital privat;
  • Preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 încazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei;
  • Ministerul Finanţelor Publice se va împrumuta de pe pieţeleinternaţionale până la sfârşitul primului semestru printr-oemisiune din cadrul programului MTN, ceea ce înseamnă înurmătoarele două luni;
Vigilenţă la inflaţie
  • BNR trebuie să se uite în această perioadă dacă politicamonetară este calibrată corespunzător pentru a atinge ţinta deinflaţie din 2012, întrucât efectele măsurilor de politică monetarăau o anumită întârziere. Nu le spunem ce să facă, le spunem doar:"Aveţi grijă la inflaţie şi luaţi deciziile de politică monetarăcorespunzătoare";
  • Scrisoarea de intenţie va fi analizată în boardul FMI, cel maiprobabil, la finele lunii iunie. Ţintele cantitative au fostîndeplinite şi am ajuns şi la un acord privind politicile caretrebuie aplicate în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO