Eveniment

Fondul de Garantare a platit bancilor 27 mil. euro pentru firme care au intrat in insolventa

Fondul de Garantare a platit bancilor 27 mil. euro pentru firme care au intrat in insolventa
16.02.2010, 23:02 52

Platile efectuate de Fondul National de Garantare a Creditelorpentru IMM-uri (FNCGIMM) catre banci au crescut de sase ori anultrecut fata de 2008, pana la 27 de milioane de euro, peste jumatatedin plati fiind generate de procedurile de insolventa, a declaratAurel Saramet, presedintele institutiei.

Cea mai mare parte a platilor au fost efectuate pentru creditelein cazul carora valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM erau de50-60% din total si unde bancile au vazut o sansa foarte buna dea-si recupera creantele.

"Pentru creditele la care garantiile Fondului au fost mai micide 45% nu s-a facut nicio plata. Asadar, acolo unde a existat sansaunei incasari imediate, bancile nu s-au mai gandit la o eventualarestructurare si au executat imediat creditele. Catre 14 banci amplatit despagubiri mai mari decat valoarea comisioanelor incasatede la ele", a spus Saramet.

Seful Fondului de Garantare spune ca institutia a dat anultrecut garantii in valoare de 410 milioane de euro pentru creditelecontractate de IMM-uri, dar se asteapta ca valoarea garantiiloracordate sa scada pe masura ce increderea dintre sistemul bancar sieconomia reala se va restabili. "Fondul de Garantare este tratat cao manta de vreme rea, pentru ca, in alte circumstante, bancilegasesc alte solutii pentru garantarea creditelor", a notat el.

Saramet a mai spus ca anul acesta, Fondul are in vedere unelemasuri de restrictionare in cazul creditelor garantate in proportiede 50-60%, pentru a preintampina situatiile in care bancile nu mairecurg la restructurari avand siguranta recuperarii creantei in ceamai mare parte.

In acelasi timp, Saramet a spus ca media dosarelor pentru "Primacasa" primite zilnic de FNGCIMM a urcat pana la 130-140 de dosarein ultima perioada de desfasurare a programului, fata de 90-100 dedosare in ianuarie. Pana acum Fondul a primit circa 14.000 dedosare prin "Prima casa", cu o valoare de peste 600 mil. euro,adica 60% din valoarea plafonului aprobat de Guvern.

Saramet a spus ca in aceasta saptamana Guvernul va discutademararea celei de-a doua etape a programului si inclusiv majorareaplafonului de garantare la 75.000 de euro pentru locuintele careurmeaza sa fie construite. El a reiterat ca Fondul va continua saprimeasca si sa solutioneze orice dosar pentru care antecontractula fost semnat inainte de 15 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO