Eveniment

Fondurile de pensii vor putea investi mai mult in titluri de stat pe perioada crizei

Fondurile de pensii vor putea investi mai mult in titluri de stat pe perioada crizei

Mircea Oancea, presedintele CSSPP: Anul viitor va deveni operational Fondul de garantare din sistemul pensiilor private care va functiona dupa modelul celui din sistemul bancar.

15.10.2008, 20:13 15

Fondurile de pensii private vor putea investi in titluri de stat si in alte instrumente cu venit fix peste limitele prevazute de legislatia in vigoare, pentru a se proteja impotriva scaderilor de pe piata de capital, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"Vom discuta in cadrul Consiliului adoptarea unei derogari de la limitele investitionale, pentru a le da fondurilor de pensii posibilitatea sa mai investeasca o perioada in instrumente cu risc scazut, mai ales titluri de stat. Acum limita pentru titluri de stat este de 70% si ne gandim sa o eliminam. Motivatia pentru aceasta masura este situatia dificila prin care trece piata de capital si diferenta foarte mare intre administratori din punctul de vedere al valorii activelor, pentru ca cei cu active mici nu-si pot diversifica investitia", a declarat Oancea, prezent ieri la Conferinta Nationala de Pensii Private, organizata de Media XPRIMM.

Dupa adoptare, derogarea va fi valabila cel putin trei luni. Oancea spune ca scopul schimbarii este consolidarea sistemului si cresterea increderii in acesta. Fondurile de pensii au mai beneficiat pana acum de o derogare a Comisiei, care le permitea sa investeasca in depozite bancare mai mult de 20% din active, cat prevede legislatia, derogare care urmeaza sa expire luna viitoare.

Potrivit datelor CSSPP, fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) aveau plasate la sfarsitul lunii septembrie 63,05% din active in titluri de stat si municipale, 16,52% in depozite bancare si 16,92% in obligatiuni corporative. Expunerea pe Bursa a fondurilor este redusa, de 3,42% pe actiuni listate si 0,096% in fonduri mutuale. Valoarea activelor nete era de 498,3 mil. lei (133,5 mil. euro), iar numarul de clienti pentru care s-a incasat cel putin o contributie, de circa 3,8 milioane.

Oancea estimeaza ca activele fondurilor vor ajunge la 850 mil. lei la sfarsitul acestui an si ca se vor incasa bani pentru cel putin 4 milioane de clienti.

In viitor, CSSPP analizeaza posibilitatea introducerii sistemului multifond in pensiile obligatorii, ceea ce inseamna ca o companie va putea administra mai multe fonduri de pensii (pilonul II) cu diferite grade de risc, iar clientii se vor putea muta de la un fond la altul, in functie de situatia pietei. Acum un administrator poate avea un singur fond.

"De exemplu, participantii care mai au 10 ani pana la pensionare ar trebui sa prinda o perioada de criza, ca aceasta, intr-un fond conservator. In schimb, cei care mai au 20-30 de ani au timp sa recupereze pierderea si pot sta intr-un fond cu risc ridicat. Acest sistem este practicat deja in Bulgaria si Slovacia si urmeaza sa fie introdus in Ungaria", explica presedintele CSSPP.

De asemenea, anul viitor va deveni functional Fondul de garantare din sistemul pensiilor private, care va functiona ca institutie de drept public, condusa de reprezentanti ai CSSPP si ai mai multor ministere, cum ar fi Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei.

Tot anul viitor va fi adoptata legea pentru calculul si plata pensiilor private, la care lucreaza acum Ministerul Muncii si firma americana de consultanta IOS Partners, selectata in urma unei licitatii.

Oancea spune ca actuala criza financiara nu afecteaza siguranta banilor clientilor, dar ca ar putea sa incetineasca vanzarile de pensii facultative (pilonul III). Fondurile de pensii facultative aveau la sfarsitul lunii septembrie peste 125.000 de participanti.

"A fost o crestere lenta a pietei, nu la nivelul la care ne asteptam. Estimam sa ne apropiem de 200.000 de clienti la sfarsitul anului, dar va fi greu sa se intample acest lucru, pe fondul actual de neincredere. Cand se vorbeste numai de falimente si caderi bursiere, toata lumea e in asteptare", sustine presedintele CSSPP. El se asteapta ca in 2009 numarul clientilor sa ajunga la 400.000, vanzarile urmand sa fie stimulate de dublarea deductibilitatii fiscale la 400 de euro pentru angajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO