Eveniment

Ford a livrat primele modele Transit Connect „made in Romania”. Romcar are deja 50 de masini pe stoc gata sa plece catre dealeri

Ford a livrat primele modele Transit Connect „made in Romania”. Romcar are deja 50 de masini pe stoc gata sa plece catre dealeri

Roelant de Waard, vicepresedinte de vanzari al Ford Europa

14.12.2009, 23:22 63

"Uzina Ford de la Craiova produce acum in special pentru aacoperi cererea de pe piata din Romania si Europa de Est. Inprezent productia este la un nivel scazut, dar va creste in 2010odata cu lansarea viitorului model de clasa mica", a spus Roelantde Waard, vicepresedinte de vanzari al Ford Europa.

Ford Craiova devine astfel cel de-al doilea exportator deautovehicule de pe piata locala, dupa Automobile Dacia.

Romcar, importatorul Ford, parte a Tiriac Holdings, are pe stocaproximativ 50 de modele Transit Connect asamblate de Ford laCraiova. Acestea urmeaza a fi livrate catre dealeri in urmatoareaperioada, potrivit oficialilor companiei.

Pretul modelelor fabricate in Romania este identic cu cel almodelelor importate din Turcia.

In conditiile in care in luna septembrie oficialii Ford Europaanuntau faptul ca exporturile de la Craiova vor avea ca principaladestinatie tari din Europa de Est, in noiembrie au fost exportateinclusiv pe piete precum Germania sau Marea Britanie.

"La inceputul lunii noiembrie, Ford Romania a demarat livrareade vehicule asamblate la Craiova. Astfel, Ford a livrat unitatiTransit Connect dealerilor Ford din Romania si alte piete europeneprecum Marea Britanie, Germania, Italia sau Bulgaria", au spusoficialii Ford Romania.

Asteapta revenirea pietei anul viitor

La nivelul lunii noiembrie a acestui an Ford a comercializat pepiata locala 1.066 de autovehicule, fiind cea mai vanduta marca deimport, in crestere cu 32% comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, in conditiile in care piata auto a inregistrat in acelasiinterval o scadere de 31%. In primele 11 luni ale acestui anvanzarile Ford au inregistrat un declin de 56% al vanzarilor, la9.408 unitati, pe o piata care a scazut cu 55%.

"Pentru Romania estimam o revenire a vanzarilor de masini in2010 comparativ cu anul curent, in conditiile in care deja a fostanuntat un program de casare", a subliniat de Waard.

In vara anului viitor la Craiova va intra in productie un viitormodel de clasa mica, cel mai probabil viitorul B-Max, care vainlocui actualul Fusion, care va fi exportat catre pieteleeuropene.

Comisia Europeana a aprobat la inceputul lunii decembrieajutorul de stat de pana la 57 mil. euro pe care Romania vrea sa-lacorde companiei Ford Romania pentru formarea profesionala aangajatilor uzinei de la Craiova.

Constructorul american detine in prezent 96,74% din actiunileAutomobile Craiova, companie care controleaza uzina, dupa ce inluna martie a anului trecut a achizitionat pachetul de 72,4% de lastatul roman pentru 57 mil. euro, iar in luna martie a acestui an apreluat pachetul de 22% de la SIF Oltenia alaturi de alteparticipatii minoritare. Potrivit declaratiilor anterioare aleoficialilor Ford in Europa, numarul angajatilor de la Craiova vaurca dupa 2011 - 2012 la 7.000 si chiar 9.000 de persoane inconditiile in care productia de autovehicule si motoare ar urca la300.000 de unitati anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO