Eveniment

Franta s-a razgandit si ne-a retras sprijinul pentru comisar european al agriculturii. Ce sanse mai avem?

Franta s-a razgandit si ne-a retras sprijinul pentru comisar european al agriculturii. Ce sanse mai avem?

Dacian Ciolos este propunerea Romaniei pentru postul de Comisar European pentru Agricultura

08.10.2009, 23:08 12

Franta si-a schimbat pozitia si sprijina Irlanda pentrupostul de comisar european pentru agricultura, in conditiile incare pana acum Romania era cea care se bucura de sustinereaParisului, scrie The Irish Times.

Ambasadorul francez la Bucuresti, Henri Paul, declara lunatrecuta ca Parisul sustine Romania pentru acest job, iar ierioficialii francezi nu au dorit sa comenteze informatia.

Liderii UE au facut o serie de concesii Irlandei inschimbul sprijinirii Tratatului de la Lisabona (care realizeaza oreforma ampla a sistemului institutional al UE), adoptat saptamanatrecuta, in urma unui referendum, dupa ce vara trecuta l-a respins.Nu este exclus ca si promisiunea postului de comisar europeanpentru agricultura sa fi fost una dintre acestea.

Potrivit Irish Times, Franta are nevoie de un stat caresa-i sustina politicile in domeniul agricol, iar Romania nu maieste considerat un astfel de partener avand in vedere ca anultrecut nu a fost in stare sa absoarba nici 1% din fondurileeuropene pentru agricultura.

"Este adevarat ca Franta ar sustine mai mult un comisarirlandez pentru agricultura decat unul pentru piata interna,portofoliu detinut in prezent", a declarat un oficialfrancez.

Postul de comisar european pentru agricultura este unuldintre cele mai importante si gestioneaza in jur de 50 mld. euro,respectiv aproape o treime din din bugetul UE.

Care este riscul pentruRomania?

Romania trebuia de la inceput sa nominalizeze mai multepersoane pentru postul de comisar european, a declarateuroparlamentarul PNL Adina Valean pentru PNL. "De obicei nu e binesa-ti pui toate ouale intr-un singur cos, pentru ca daca seintampla ceva cu acel cos, ramai fara omleta", a spus Valean, careeste de parere ca nu este inca tarziu ca Romania sa mai propunacateva nume pentru postul de comisar, cel mai indicat ar fi dinrandul fostilor ministri de externe.

Europarlamentarul liberal a argumentat ca nu a crezut dela inceput in sansa Romaniei de a pune mana pe postul de comisareuropean pentru agricultura, deoarece, din cate a observat de-alungul timpului, postul de comisar nu se acorda statelor care au uninteres direct intr-un domeniu.

"Spre exemplu, in aceasta Comisie, Agricultura a fostdetinuta de Danemarca, un stat care nu e agricol, dar care a aduspolitici inovatoare in acest sector", a argumentatValean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO