Eveniment

Furnizorii sa nu-si faca sperante ca obtin datoriile de la firmele intrate in insolventa

17.03.2010, 23:04 87

Furnizorii sunt ultimii pe lista atunci cand se impart activelecompaniilor intrate in insolventa, dupa stat, banci si salariati,spune presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventadin Romania (UNPIR) Arin Stanescu.

"Gradul de recuperare a creantelor de la o firma intrata ininsolventa este mult sub 12% in Romania. Datele Bancii Mondialearata ca in Uniunea Europeana, procentul este undeva la 20%. Noistam ceva mai rau. Isi recupereaza banii doar creditorii bugetarisi cei cu garantii, poate si salariatii daca sunt asigurati deFondul de garantare a creantelor salariale. Chirografarii(creditorii care nu au garantii reale sau personale - n.red.), inprincipal furnizorii, isi recupereaza zero sau putin peste zero", adeclarat avocatul Stanescu in cadrul Conferintei Internationalededicate directorilor financiari, organizata de Forum Invest.

Fondul de garantare a creantelor salariale, prin care se asiguraplata salariilor pentru angajatii unei firme intrate in insolventa,este prevazut in Legea 200/2006 publicata in Monitorul Oficial nr.453 din data de 25 mai 2006.

Datele UNPIR arata ca in primul semestru din 2009 au fostrecuperate creante de 150 de milioane de euro de la firmele intratein insolventa, iar in semestrul doi situatia s-a inrautatit, sumelerecuperate fiind doar de 50 de milioane de euro.

Raportat la o masa credala totala (valoarea datoriilor pe carele au firmele intrate in insolventa) de 2,5 miliarde de euro,valoarea activelor vandute a fost foarte mica. Practic, in timp ceau aparut din ce in ce mai multe dosare de insolventa, banii aufost din ce in ce mai putini, spun practicienii in insolventa.

Anul trecut s-au deschis 21.000 de dosare de insolventa, dintrecare circa 4.000 la cererea debitorilor, iar in primele doua lunidin acest an s-au mai deschis alte 4.200 de dosare de insolventa,potrivit datelor UNPIR.

Dintre toate dosarele de insolventa aflate pe rolul instantelorde judecata anul trecut, in jur de 32.000, doar 600 erau cereri dereorganizare juridica, caz in care firma mai are o sansa sa fiesalvata, restul fiind companii sortite falimentului. Avocatii spuninsa ca multe erau "firme fantoma, care oricum nu trebuiau saexiste".

O alternativa la deschiderea procedurii de insolventa esteconcordatul preventiv sau a mandatului ad-hoc, reglementate deLegea 381/2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 870 din data de14 decembrie 2009, intrata in vigoare pe 15 ianuarie.

Concordatul preventiv este o intelegere incheiata de firmaaflata in dificultate financiara, care insa nu trebuie sa aibadatorii la stat, cu creditorii sai, in vederea rambursariidatoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO