Eveniment

Gigantul de stat din energie va fi listat la Bursa dupa un an de la infiintare

Gigantul de stat din energie va fi listat la Bursa dupa un an de la infiintare

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Piata fiind liberalizata, in sectorul de distributie nu se va pune problema unui monopol.

07.09.2007, 18:53 22

Ministerul Economiei si Finantelor va elabora in 30 de zile un proiect de hotarare de Guvern privind infiintarea unei companii energetice nationale care, dupa circa 3-4 ani de la formare, va avea actionar majoritar privat, a declarat ieri ministrul de resort Varujan Vosganian.
"Primul-ministru ne-a acordat un termen de 30 de zile pentru a defini acest concept si a propune masurile care trebuie luate pentru infiintarea companiei", a spus ministrul.
Vosganian a mentionat ca in aceasta perioada va fi realizata o analiza in care vor intra toti producatorii de energie, urmand ca apoi sa fie selectati numai o parte dintre ei. Ministrul a adaugat ca producatorii care nu vor intra in componenta noii entitati vor fi privatizati.
Un exemplu in acest sens ar fi cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova, din care numai unul va intra in noua companie nationala, celelalte urmand sa fie vandute catre investitori privati. Ministrul a precizat ca in timp compania nationala va avea actionar majoritar privat, vanzarea actiunilor urmand sa fie realizata prin listare la Bursa.
"Dupa un an de la infiintare, vor fi listate pe Bursa pachete minoritare, iar dupa 2-3 ani, actionar majoritar vor deveni privatii, statul urmand sa detina un pachet minoritar, dar isi va pastra rolul decizional in aceasta entitate", a precizat Vosganian.
Ministrul a subliniat ca noua companie energetica va respecta standardele europene, fiind o initiativa corecta a statului roman.
"Evaluam care este dimensiunea optima care sa ramana sub controlul statului. Piata fiind liberalizata, in sectorul de distributie nu se va pune problema unui monopol", a spus Vosganian.
Potrivit oficialului MEF, compania va avea o capitalizare de cateva miliarde de euro, similara grupului CEZ din Cehia.
"Vrem ca aceasta companie sa aiba un rol important in investitiile regionale", a spus Vosganian.
Printre proiectele amintite de ministru se numara constructia cablului submarin intre Romania si Turcia, constructia de noi reactoare nucleare in alte tari si participarea la proiecte de exploatare a resurselor energetice in strainatate.
El a adaugat ca prin infiintarea companiei va fi realizat si mixul energetic intre producatori, ceea ce va putea asigura un pret competitiv al energiei si va avea rol in asigurarea alimentarii cu electricitate.
Totodata, Vosganian a aratat ca in noua companie nationala ar urma sa fie incluse toate unitatile neprivatizate din domeniul energiei electrice, cu exceptia companiilor de transport "care sunt operatori de sistem si trebuie sa aiba o activitatea neutra".
El a mentionat Nuclearelectrica, Hidroelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrocentrale Bucuresti si filiale ale Termoelectrica printre companiile care ar urma sa fie incluse in noua entitate.
Dinu Patriciu, care a vandut recent 75% din Rompetrol, spune ca crearea unui asemenea gigant de stat in energie este "o prostie, pentru ca statul trebuie sa privatizeze toata productia pentru a liberaliza piata".

Iarna mai grea, dar combustibil suficient

Stocurile de combustibil din sezonul rece vor fi suficiente pentru a acoperi o crestere a consumului de energie cu aproximativ 5,6%, fata de perioada similara a anului trecut, desi se intrevede o iarna mai grea, a spus ieri ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian. El a mentionat ca in perioada 1 octombrie 2007 - 31 martie 2008 ar putea exista fenomene climatice mai severe fata de anul trecut, insa stocurile de combustibil vor fi acoperite de producatorii de energie.
"Fata de anul trecut, acum suntem mult mai bine pregatiti. Suntem optimisti ca vom reusi sa asiguram necesarul de enegie, desi se anunta criterii climatice mai severe", a declarat Vosganian. El a explicat situatia mai buna a stocurilor de combustibili fata de anul trecut prin faptul ca in perioada de vara a fost folosita mai multa pacura si gaz. Guvernul estimeaza pentru perioada de iarna o crestere medie de 5,6% a consumului de energie electrica, comparativ cu sezonul rece 2006-2007, si un consum mai mare de energie termica de 23% fata de iarna trecuta, fondurile pentru achizitia de combustibili fiind de 4,3 mld. lei (1,3 mld. euro). Suma depaseste cu 4,2% costul din sezonul rece 2006-2007, cea mai mare parte a fondurilor, de 4 mld. lei, urmand sa fie acoperita din sursele proprii ale producatorilor de energie electrica si termica aflati in coordonarea unor institutii de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO