Eveniment

Grâul românesc creşte la 200 €/tonă din cauza Rusiei

05.08.2010, 23:50 55

Sistarea temporară a exporturilor de grâu din Rusia din cauzasecetei care a afectat recolta de anul acesta urcă preţulcerealelor de pe piaţa locală la circa 200 euro/tonă, potrivitproducătorilor, în creştere cu 17% faţă de nivelul atins laînceputul acestei săptămâni. Pe bursele internaţionale, grâul aajuns să se tranzacţioneze astăzi, la orele amiezii, cu 124euro/tonă, în creştere cu 11,5% faţă de preţul anunţat la începutulzilei.

"Creşterea preţurilor ar putea fi un avantaj pentru agricultori,dar din păcate mulţi dintre ei au avut nevoie să-şi plăteascăcreditele la bănci şi au încheiat contracte cu marii traderi, înmai şi iunie, la preţuri care nu depăşeau 100 de euro. Acum marilecompanii care fac comerţ cu cereale îl vând cel puţin dublu", adeclarat Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi, care a obţinut oproducţie de grâu de 84.000 de tone de pe o suprafaţă de 20.000 dehectare de teren. Tărâţă spune însă că cine nu şi-a vândut până înmomentul acesta cerealele vor face tranzacţii în următoarele zilecu 200 euro/tona de grâu panificabil.

"Evoluţia preţului va avea influenţe directe în preţul pâinii",spune şi Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român dinIndustria de Morărit şi Panificaţie Rompan. Ponderea materiei primeîn preţul pâinii ajunge la 60%, potrivit jucătorilor din domeniu,ceea ce înseamnă că din această toamnă, pâinea s-ar putea vinde cu30% mai scump.

Interzicerea exporturilor de cereale din Rusia "pentru a nupermite creşterea preţurilor la nivel intern", după cum a spuspremierul rus Vladimir Putin, potrivit Financial Times, avantajeazămarii traderi de cereale, care nu vor mai fi obligaţi să-şirespecte contractele semnate anterior, cu argumentul că în piaţăcantităţile de cereale sunt insuficiente.

"Măsura luată de Rusia va avantaja firmele mari, comercianţii decereale, care vor declara forţă majoră, iar tot ce au vândut«short» (au vândut contracte derivate mizând pe o depreciere apreţului grâului) nu se va executa", spune Sorin Vasloban,Commodity Derivatives Broker în cadrul NYSE Paris / London.

De altfel, Glencore, unul dintre giganţii internaţionali dincomerţul cu cereale, a recomandat Rusiei să oprească imediatexportul de cereale "până când va atinge un nivel satisfăcător alstocurilor".

Premierul rus Vladimir Putin a însărcinat Ministerul Economieisă ceară şi Kazahstanului, şi Belarusului să suspende exporturilede cereale, după ce guvernul de la Moscova a decis să opreascălivrările la extern începând cu 15 august, potrivit RIA Novosti,citată de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO