Eveniment

Guvernul a aprobat normele de verificare a marilor averi. Persoanele cu venituri mari pot fi verificate fără notificare

Guvernul a aprobat normele de verificare a marilor averi, aplicabile începând cu acest an

Autor: Barbulescu Ovidiu

17.03.2011, 17:46 56

Guvernul a aprobat, joi, normele de verificare a persoanelor cuvenituri mari, proceduri care vor fi aplicate începând cu acest an,a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

"Procedurile vor fi aplicate începând cu acest an, dar pentruanumite categorii de venituri aflate în evidenţa ANAF, precum celerealizate din dividende, noile reguli sunt aplicate din 2012", auarătat reprezentanţii Guvernului.

Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare ametodelor indirecte de control stabilesc că Fiscul va verifica,într-o primă etapă, persoanele cu venituri mari fără să lenotifice, iar pe perioada controlului poate solicita terţilor,inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sauinstituţii publice, informaţii sau documente pentru stabilireasituaţiei fiscale reale.

Verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua în maimulte etape, care vor determina în final starea de fapt fiscalăreală, în funcţie de care se va stabili dacă se poate dovediprovenienţa veniturilor şi dacă se va aplica impozit.

Într-o primă etapă, organele fiscale vor efectua o analizăpentru a stabili riscul probabil pentru un grup de persoane fizicesau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii sauautorităţi publice.

Executivul a decis, la finele anului trecut, că persoanelefizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 leisumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţadintre cele două valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO