Eveniment

Guvernul a gasit 100 mil. € pentru somajul tehnic, dar nu are bani si pentru grevisti

Guvernul a gasit 100 mil. € pentru somajul tehnic, dar nu are bani si pentru grevisti
02.02.2010, 23:08 28

Statul va suplimenta cu 439 mil. lei (104 mil. euro) bugetulasigurarilor sociale, pentru ca 200.000 de angajati sa intre sianul acesta in somaj tehnic.

Nu exista sume "pentru cei care vor mariri de salariu, spun canu avem posibilitatea", a spus ieri ministrul finantelor SebastianVladescu, ca raspuns la greva de avertisment de doua ore afunctionarilor din administratie.

Asigurarea sumelor pentru somajul tehnic a fost a anuntata ieride premierul Emil Boc in Parlament. Astfel, timp de trei luni,statul va plati contributiile asigurarilor sociale pentruangajatori si angajati, iar firma va plati numai 75% din salariu.Anul trecut, 260.000 de angajati din 5.500 de companii au intrat insomaj tehnic, potrivit estimarilor premierului.

Anuntul acestuia vine dupa ce sindicalistii de la confederatia"Cartel Alfa" au pichetat Ministerul de Finante timp de cateva zilepentru prelungirea acestei masuri si in 2010.

"Asta e ceea ce ne-am dorit de la inceput: ca angajatii samearga o perioada in somaj tehnic, dar totodata

sa-si pastreze locurile de munca", a declarat pentru ZF PetruDandea, vicepresedintele Cartel Alfa. Totusi, este greu de precizatdaca banii alocati de stat pentru facilitatile pe care le implicamasura de somaj tehnic vor ajunge pentru cei 200.000 deangajati.

"Este greu sa faci un calcul, chiar daca stii numarul desalariati care vor intra in somaj tehnic. Una e sa trimiti in somajtehnic un angajat cu salariul minim pe economie si alta e satrimiti unul cu un salariu de 2.000 de lei. Pierderea la bugetulasigurarilor sociale este cu atat mai mare cu cat salariul e maimare", a explicat Dandea.

Ieri, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, le-a spussindicalistilor ca ordonanta de urgenta privind somajul tehnic esteredactata si va fi aprobata in sedinta de guvern de vineri,potrivit Mediafax. Pana atunci insa, sindicalistii vor continua sapicheteze ministerul.

Functionarii continua greva

Sindicalistii de la Cartel Alfa nu sunt singurii care auprotestat ieri. 50.000 de angajati din administratia publica auintrat ieri dimineata in greva de avertisment timp de doua ore siau amenintat cu greva generala in cazul in care nu le suntrespectate solicitarile. Functionarii cer pastrarea locurilor demunca si a veniturilor salariale din decembrie 2009.

Vladescu a declarat ieri ca Guvernul nu are posibilitatea de amajora salariile anul acesta, evitand sa comenteze pe fond deciziafunctionarilor de a intra in greva de avertisment, scrie Mediafax."Pentru cei care protesteaza pentru somajul tehnic, le spun cavineri vom rezolva aceasta problema. Pentru cei care vor mariri desalariu, spun ca nu avem posibilitatea."

"Nu am cerut majorari salariale, ci am cerut ca salariile sa fiementinute la nivelul anului trecut, pentru ca se diminueaza foartetare o parte din veniturile functionarilor", spune Valer Suciu,presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie(FNSA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO