Eveniment

Guvernul a publicat proiectul Codului insolvenţei

Guvernul a publicat proiectul Codului insolvenţei
04.09.2013, 18:15 980

Guvernul a publicat astăzi pe site-ul propriu proiectul de lege privind Codul insolvenţei care prevede că pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se introduce o valoare-prag şi pentru debitor şi pentru creditor, de 40.000 de lei.

“Valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea-prag este de 40.000 lei atât pentru creditori cât şi pentru debitor, inclusiv pentru procedurile deschise în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat.”, spune proiectul de lege supus dezbaterii publice.

Până în prezent, valoarea-prag de 40.000 de lei era impusă doar pentru creditor. Potrivit proiectului, legea stabileşte regulile de drept substanţial şi procedural în domeniul prevenirii insolvenţei şi în domeniul insolvenţei.

Scopul ei este instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci când este posibil, a şansei de redresare a activităţii acestuia.

 Procedurile prevăzute de lege se aplică profesioniştilor, astfel cum aceştia sunt definiţi de Codul civil, cu excepţia celor care practică profesii liberale, precum şi a celor cu privire la care se prevăd dispoziţii speciale.

Vezi aici proiectul de lege privind Codul Insolvenţei.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO