Eveniment

Guvernul afirmă că nu va discuta o rectificare bugetară cu FMI, deşi creşterea fost ajustată în jos

Guvernul afirmă că nu va discuta o rectificare bugetară cu FMI, deşi creşterea fost ajustată în jos

Premierul Ungureanu (stânga) l-a scos ieri în faţa jurnaliştilor pe noul purtător de cuvânt al guvernului, Dan Suciu

Autor: Alexandru Moise

22.02.2012, 00:05 178

Noul premier Mihai Răzvan Ungureanu se întâlneşte astăzi din noua sa poziţie cu principalii finanţatori ai României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pentru a discuta situaţia economică din ţară şi din străinătate. "Discuţia se va axa, în principal, pe situaţia economică internaţională şi pe ceea ce astăzi avem în ţară. Evident, vom face o trecere în revistă a rezultatelor pe care, până în momentul de faţă, le-am înregistrat în punerea în aplicare a punctelor cunoscute din scrisoarea de intenţie".

Guvernul va transmite oficialilor FMI şi CE, la întâlnirea programată pentru miercuri, un semnal de continuitate privind respectarea angajamentelor convenite de fostul cabinet. "Este şi o întâlnire de acomodare cu noii conducători de ministere care sunt implicaţi în acoperirea angajamentelor noastre externe", a spus Ungureanu, care este în funcţie de trei săptămâni. El a chemat la Bucureşti echipa FMI şi a Comisiei Europene ca să-l cunoască. Premierul a apreciat că întâlnirea este una "normală, naturală", în care nu va fi pusă în discuţie scrisoarea de intenţie convenită deja de cele două părţi, ci doar vor fi analizate rezultatele obţinute până în prezent.

Noul purtător de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, a declarat ieri, în prima sa conferinţă de presă, că la întâlnirea guvernului cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene nu se va discuta o rectificare bugetară. "Discuţiile vor avea în vedere o reverificare a ţintelor macroeconomice, o reaşezare a lor. E prea devreme să vorbim despre o rectificare bugetară".

PIB-ul României din 2012 este construit pe o prognoză de creştere economică de 1,9%, însă datele revizuite ale FMI indică un avans de 1,3- 1,5%. Veniturile la bugetul consolidat sunt în buget prognozate la plus 7%, dar este puţin probabil ca această ţintă să fie atinsă, având în vedere că în 2011 creşterea încasărilor, tot de 7%, a venit la o creştere economică de 2,5%.

Trimestrul 4 din 2011 a fost destul de slab, indicând o scădere de 0,2% faţă de T3. Dacă şi trimestrul 1 va fi cu minus faţă de trimestrul patru, atunci economia românească va fi tehnic în recesiune. Până acum premierul Ungureanu nu a venit în faţă cu nicio măsură de stimulare a economiei.

Suciu a spus că Guvernul va discuta cu FMI, CE şi BM "pe marginea scrisorii de intenţie" convenită cu guvernul anterior şi că întâlnirea va fi una "cordială". "Miniştrii şi-au însu­şit ţintele din scrisoarea de intenţie şi încearcă la rân­dul lor să-şi clarifice toate aceste obiective îm­pre­ună cu reprezentanţii Fondului, avem noi miniştri care în acest moment trebuie să negocieze şi să deruleze în continuare obiectivele scrisorii de intenţie". El a adăugat că, formal, Guvernul nu va discuta cu FMI despre ţintele de deficit, dar că informal nu exclude această posibilitate.

Scrisoarea de intenţie a fost convenită de FMI şi CE cu fostul premier Emil Boc, cu o zi înainte ca acesta să demisioneze din postul de prim-ministru, iar Ungureanu să preia conducerea Guvernului.

Situaţia economică internaţională este destul de tensionată, iar acest lucru se reflectă şi în economia românească. Pe lângă acest lucru, în februarie a intervenit un ger cumplit şi zăpezi ca în 1945 care a afectat activitatea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO