Eveniment

Guvernul va constitui un fond de investiţii pentru IMM-uri profitabile, dar în criză de lichidităţi

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax, Dinca Thomas

01.05.2011, 23:36 68

Guvernul va constitui un fond de investiţii alimentat de FondulNaţional de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Român deContragarantare şi Eximbank, pentru finanţarea IMM-urilorprofitabile, dar temporar în criză de lichidităţi, şi va promova unsistem de finanţare a firmelor mici necotate la bursă. Măsurilepregătite cu scopul îmbunătăţirii mediului de afaceri au fostincluse de Guvern în Programul Naţional de Reformă pentru perioada2011-2013.

"În conformitate cu strategiile de dezvoltare a FonduluiNaţional de Garantare a Creditelor pentru IMM şi a Fondului Românde Contragarantare, se va înfiinţa un fond de investiţii cu capitalde risc, constituit prin participarea la formarea capitaluluisocial a acestor două instituţii şi a Eximbank, dar deschis şialtor bănci /instituţii financiare interesate. Scopul acestui fondeste operaţionalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri şipentru finanţarea IMM-urilor profitabile aflate în criză delichiditate conjuncturală", se arată în document.

O altă măsură avută în vedere de Guvern este atragerea demicrocapital nonbancar (operaţiune denumită "Angel capital" înMarea Britanie) către afacerile de mică dimensiune. Denumită îndocument reţea de tip "business angels" sub forma uneiONG-asociaţie, viitorul sistem de finanţare este prezentat drept oalternativă, la nivel micro, a Bursei de Valori, care să atragăcapital dinspre investitorii individuali sau reţele ale acestoraînspre firme mici, necotate pe piaţa de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO