Eveniment

Hagi a luat 4 mil. euro de la BRD pentru Academia de Fotbal, ca să investească în „pitici“

Hagi a luat 4 mil. euro de la BRD pentru Academia de Fotbal, ca să investească în „pitici“
08.08.2010, 23:55 54

Gheorghe Hagi, fostul căpitan al echipei na­ţionale de fotbal aRomâniei şi jucător al echipelor Steaua Bucu­reşti, Barcelona sauGalatasaray, a luat două credite cu o valoare cumulată de pestepatru milioane de euro de la BRD pentru finanţarea inves­ti­ţiilorla Academia de Fotbal care îi poartă nu­mele, aceasta fiind printrepuţinele finanţări acor­date de o bancă pentru o şcoală defotbal.

În rândul echipelor mari de fot­bal din campionatul in­tern ade­ve­nit tot mai des întâl­ni­tă finan­ţa­rea prin interme­diulbăncilor, dar în cazul unei şcoli de fotbal o ase­menea investiţieeste mai riscantă. Omul de afaceri Dumitru Bucşaru, finanţatorulechipei Uni­rea Urziceni, a încheiat în primă­va­ră un contract defactoring cu UniCredit Ţiriac Bank pentru o cre­anţă de cel puţinun milion de euro, reprezentând sumele cuveni­te din drepturile detelevizare ale meciurilor dis­pu­ta­te în Liga 1, în timp ce SteauaBucureşti a luat în iarnă un credit de la Garanti Bank, ga­ran­tatde asemenea cu conturile şi banii din drep­tu­ri­le de televizare ameciurilor. Şi Geor­ge Copos a finanţat Rapidul printr-un cre­ditluat de la CEC, garantat printre altele şi prin cesiunea cre­an­ţeidintre Rapid şi FC Porto ca urmare a transferului fotbalistuluiCris­tian Săpunaru, po­trivit datelor de la Ar­hi­va de GaranţiiImobiliare şi Monitorul Oficial.

Aceste formaţii au însă încasări con­stante din bilete sau drepturide televizare şi pot de ase­me­nea să vândă din jucători pe su­mede ordinul milioa­nelor de euro. În cazul şcolilor de fotbalsu­mele de transfer sunt mult mai mici, în con­di­ţiile în carejucătorii sunt mai puţin experi­men­taţi, ast­fel că "risculinvesti­ţiei" este mai ridicat. Echipa de seniori a lui Hagi,Viitorul Con­stan­ţa, a promovat re­cent în cea de-a doua divizie acampio­natului naţional. Reprezentanţii BRD şi Gheor­ghe Hagi nu auco­men­tat in­formaţiile până la închiderea ediţiei.

Gică Popescu, fost coleg de echi­pă cu Hagi la naţio­nală, are deasemenea o şcoală de fotbal în Cra­iova, de unde a "exportat" ose­rie de tineri jucători la A.S. Roma, care nu au con­firmat însăde­ocamdată la echipa mare a clu­bului italian. Prin­tre foştiielevi de la şcoala lui Gică Popescu ajunşi la echipele mari dincampionatul naţional se numără Liviu Ganea, atacantul lui DinamoBucureşti, sau foştii fundaşi ai Stelei Ducu Ninu şi Ionuţ Rada.Hagi a început în luna martie lucrările la Academia de Fotbalsituată pe un teren de 6,9 hectare din localitatea constănţeanăOvidiu, opt terenuri de joc fiind deja constru­ite.

"Acum se lucrează la construcţia corpu­rilor de birouri, a unuihotel cu 40 de camere şi 120 de locuri, a unui restaurant, bazin deînot şi sală de sport", a declarat pentru Mediafax Ciprian Mihai,ofiţerul de presă al Academiei de Fotbal. Hagi a obţinut aceastăfinanţare de la BRD, bancă a cărei imagine o reprezintă, alături deIlie Năstase şi Nadia Comăneci.Pentru a-şi face cunoscuţi jucătoriişi a le testa valoarea, Hagi va organiza în această săp­tămână unturneu la Constanţa, denumit Talent Cup, la care echipa sa dejucători năs­cuţi în anul 1993 se va duela cu echipele de ace­eaşivârstă ale cluburilor Real Madrid, Barce­lona şi Galatasaray,formaţii la care Hagi a jucat de-a lungul carierei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO