Eveniment

Hunedoara se pregateste sa bata recordul la obligatiuni

04.10.2005, 19:15 13

Judetul Hunedoara urmeaza sa lanseze cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale din perioada postbelica, valoarea acesteia urmand sa se ridice, la aproximativ 60 mil. lei (17,1 mil. euro), conform Mediafax.

Hotararea a fost luata, ieri, de Consiliul Judetean. Obligatiunile ar urma sa aiba o scadenta de cel putin 20 de ani, conform aceleiasi surse.

Recordul de pana acum a fost stabilit de o emisiune a municipiului Timisoara cu o valoare de 20 de milioane de lei noi (5,7 mil. euro), in timp ce o alta emisiune, a municipiului Alba Iulia, in valoare de 24,5 milioane de lei (7 mil. euro), structurata in trei transe, este in derulare, municipalitatea vanzand recent prima transa in valoare de 8 milioane de lei.

Cu fondurile obtinute din lansarea acestor obligatiuni autoritatile locale intentioneaza sa reabiliteze infrastructura pentru turism durabil in zona Parang-Petrosani, Drumul Judetean 709 F, sa modernizeze DJ 686, Rau Mare-Cabana Rausor, sa reabiliteze DJ 687 Santuhalm-Hunedoara, sa modernizeze DJ 664 Lupeni - zona de agrement Straja, precum si DJ 705 Costesti-Sarmisegetuza si aeroportul de la Saulesti, in apropiere de Deva.

"Imprumutul obligatar ofera autoritatii locale o mobilitate deosebita in structurarea finantarii. Avem posibilitatea introducerii unor perioade de gratie mai mari, plati trimestriale sau semestriale de dobanda si, nu in ultimul rand, posibilitatea introducerii contului escrow cu scopul administrarii eficiente a disponibilitatilor autoritatilor locale in concordanta cu necesitatile noastre reale", a declarat Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Valoarea tuturor emisiunilor de obligatiuni ale autoritatilor locale a depasit recent 50 de milioane de euro, din care o parte a ajuns deja la maturitate. Valoarea obligatiunilor municipale listate in prezent la Bursa este de aproape 23 de milioane de euro, in timp ce valoarea obligatiunilor emise de companii si tranzactionate la Bursa depaseste 68 de milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO