Eveniment

În 2011 s-ar putea şti cine va construi cele două reactoare nucleare de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu

16.09.2010, 23:25 16

EnergoNuclear, compania de proiect care seocupă de realizarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare dela Cernavodă, spune că lansarea licitaţiei pentru atragereaofertelor vizând lucrările de inginerie, proiectare şi construcţieeste un prim pas în vederea finalizării celor douăunităţi.

Valoarea estimată a contractului este de3,2 miliarde de euro, fără TVA, ceea ce înseamnă că în totalinvestiţia în cei 1.400 MW noi care urmează să fie ridicaţi laCernavodă va ajunge la aproape 4 miliarde de euro. Potrivittextului anunţului, contractul va avea o durată de 64 de luni,peste cinci ani de zile, astfel că prima unitate nucleară din celedouă care urmează să fie construite la Cernavodă ar putea funcţionaîn 2017.

Demararea acestei proceduri vine totuşi în contextul în careacest proiect nu are un studiu de fezabilitate terminat, valoareainvestiţiei nu se cunoaşte şi nici măcar participaţiile cu care varămâne fiecare investitor nu sunt certe. Mai mult, potrivit celormai recente informaţii, acordul investitorilor, care expiră pe 25septembrie, va fi prelungit în contextul în care companiileimplicate în acest proiect nu au putut ajunge la o decizie finalăprivind cele două reactoare nici la doi ani de la începereanegocierilor.

"Nimeni nu ştie acum preţul exact al acestei investiţii, darîntr-un anunţ trebuie să pui o valoare care să fie cât de câtapropiată de investiţie. Practic, la finalul acestei perioade,adică pe 15 decembrie, vom primi ofertele din partea companiilorcare au capacitatea să realizeze un astfel de proiect, de la parteade inginerie la partea de construcţie, fie că această parte va fisubcontractată sau nu", explică surse din piaţă. Potrivit acestora,după primirea ofertelor, selecţia unei companii câştigătoare arputea dura şi peste un an de zile. "Este adevărat, nu se cunoscacum foarte multe detalii şi cel mai probabil chiar acordulinvestitorilor va fi prelungit. Dar astfel de licitaţii şi alegereaunei companii durează foarte mult, mai mult de un an de zile, timpîn care se pot rezolva multe lucruri care acum par neclare înlegătură cu realizarea reactoarelor 3 şi 4", mai spun surse dinpiaţă.

"Dezvoltarea proiectului va conduce la o investiţie de mai multemilioane de euro şi la crearea a câtorva mii de locuri de muncă",au declarat reprezentanţii EnergoNuclear. Din acţionariatulEnergoNuclear fac partea Nuclearelectrica, 51%, CEZ (Cehia), Enel(Italia), RWE Power (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian),fiecare din cele patru grupuri deţinând câte 9,15% din acţiuni,Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România, cu câte 6,2% dinacţiuni fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO