Eveniment

In fiecare zi, trei medici pleaca in strainatate. Cum comentati?

30.11.2009, 23:14 44

Aproximativ 4.000 de medici au plecat sa lucreze in strainatatedin 2007 si pana in prezent, potrivit statisticilor ColegiuluiMedicilor din Romania, ceea ce inseamna trei specialisti pe zi.

"Este vorba de medicii care au informat Colegiul, insa cifrapoate fi mult mai mare", a spus Vasile Astarastoae, presedinteleColegiului Medicilor din Romania. El estimeaza ca celor 4.000 demedici despre care se stie sigur ca lucreaza in afara li se adaugaaproximativ 1.000 care au plecat inainte de intrarea Romaniei inUE, doar ca acestia nu sunt inregistrati in nicio statistica.

"In medic rezident castiga in medie intre 1.500 si 2.000 de euroin afara, in timp ce specialistii pot castiga intre 5.000 si 14.000de euro in strainatate, in functie de specialitati", a mai spusAstarastoae.

Medicii romani merg sa lucreze in pricipal in state precum MareaBritanie, Franta sau Germania, pentru ca de obicei cunosc limba sise pot adapta mai usor. Potrivit datelor Colegiului Medicilor, inFranta, spre exmplu, un medic de familie castiga pana la 10.000 deeuro pe luna, iar in Marea Britanie intre 5.000 si 7.000 delire.

In ceea ce priveste specializarile pentru care exista un deficitmajor in strainatate, salariile de baza incep de la 10.000 de eurola care se adauga diferite sporuri, conform aceleiasi surse.

In Romania lucreaza 50.000 de medici, potrivit datelorInstitutului de Statistica, iar salariul unui medic rezidentvariaza intre 170 si 340 de euro pe luna in sistemul medical destat.

"Pleaca foarte multi medici tineri, in primul rand din cauzasalariilor foarte mici. Cu salariul unui medic incepator abia potisa iti platesti o gazda daca nu esti din Bucuresti. In zece anis-ar putea sa ajungem sa importam medici", a spus un medic dinBucuresti. El a adaugat ca alte motive care stau la baza decizieide a pleca sunt legate de lipsa perspectivelor in ceea ce privesteascensiunea profesionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO