Eveniment

Industria a incetinit in iunie si in primul semestru

Industria a incetinit in iunie si in primul semestru

Click pentru imaginea intreaga

06.08.2007, 18:42 20

Plusul inregistrat de industrie s-a micsorat continuu pe parcursul primei jumatati a anului. Cresterea productiei a incetinit pana la 6,1% in primul semestru, fata de un ritm de 7,7% inregistrat in primele trei luni, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Practic, iunie a fost cea mai slaba luna de anul acesta pentru industrie, dupa cresterea modesta de 2,4% din aprilie, explicata prin sarbatorile pascale.
In pofida reducerii de viteza, productia industriala se mentine la o crestere peste asteptari. Pentru intreg anul, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un plus de 5,7% pentru productia industriala, ritm depasit deocamdata de realizarile la sase luni. Spre comparatie, industria a consemnat anul trecut o crestere de 7,1% a productiei, cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani.
Industria reprezinta aproximativ 25% din Produsul Intern Brut, astfel incat o crestere mai lenta in aceasta zona (6,1% in prima jumatate fata de 7,7% in primul trimestru) s-ar putea traduce printr-o incetinire a cresterii economice in ansamblu.
In primul trimestru al anului, economia (PIB) a crescut cu 6%, ritm sub asteptari, din cauza incetinirii consumului si a unei performante slabe in colectarea veniturilor bugetare.
INS nu a publicat inca datele privind cresterea economica in T2 si in prima jumatate a anului, aceste informatii fiind asteptate peste aproape o luna.
Totusi, rezultatele mai slabe din industrie ar putea fi compensate de usoara revenire din comertul cu amanuntul si de boom-ul continuu din constructii. Vanzarile din comertul cu amanuntul (retail) au inceput sa-si revina in iunie (plus 16%), dupa o evolutie modesta in prima parte a anului. Pe primele sase luni, retailul a consemnat o crestere de 9,6%, mult mai slaba decat cea de anul trecut (24%), dar peste cea din primul trimestru (4,3%). Retailul reprezinta circa 12%-15% din PIB si da masura cresterii consumului populatiei, adica a motorului economiei din ultimii ani.
Singurul sector unde datele statistice nu arata probleme de incetinire este cel al constructiilor, unde cresterea pietei nu a scazut in nicio luna de anul acesta sub 27% (comparativ cu aceeasi luna a anului anterior). Astfel, piata constructiilor a consemnat o crestere in termeni reali (peste inflatie) de 31,4% in primul semestru al anului. Daca sunt luate in calcul si cresterea preturilor din constructii, si efectul de apreciere a leului fata de moneda unica, piata s-a majorat, in euro, cu peste 50%, in primul trimestru al acestui an.
Cu alte cuvinte, constructiile (care au o pondere de aproape 10% din PIB) raman cel mai dinamic sector al economiei si evolueaza mult peste asteptari. Conform CNP, in constructii era asteptata anul acesta o crestere reala de 17%, ritm aproape dublat de realizarile din primul semestru.
Pentru economie, calculele se complica: industria incetineste, retailul e in usoara revenire, iar constructiile isi continua explozia. Ramane de vazut ce crestere economica a rezultat din aceste date statistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO