Eveniment

Industria continuă să sufere: minus 5% în primele două luni din an

Industria continuă să sufere: minus 5% în primele...

Autor: Iulian Anghel

18.04.2023, 08:00 366

Producţia industrială a scăzut în primele două luni din 2023 cu 5%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 12,3%, şi a industriei prelucrătoare, cu 3,9%.

Dar alte semne precum comenzile noi în industrie sau evoluţia cifrei de afaceri anticipează o revenire.

În primele două luni din an, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, în termeni nominali, cu 6,6%. Au crescut comenzile pentru industria bunurilor de capital cu 14% şi industria bunurilor de uz curent cu 14,6%. Au scăzut însă comenzile în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 8,8% şi în industria bunurilor intermediare, cu 4,3%.

În aceeaşi vreme, în primele două luni din an,  cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut în termeni nominali, cu 6,8%.

Industria înseamnă, în medie, 22-23% din PIB de aceea evoluţia ei este importanţă pentru tot restul economiei. PIB-ul României se bazează pe industrie, pe partea de formare a lui, mai mult decât pe orice altceva. Media contribuţiei industriei, la nivelul UE, este de 15% din PIB, dar discuţia generală la nivelul Uniunii este acum despre o revenire şi o sprijinire a acestui segment economic, având în vedere ruperea lanţurilor de aprovizionare, fie ca urmare a pandemiei, fie ca urmare a tensiunilor din ce în ce mai mari dintre Occident şi China sau a războiului cumplit din Ucraina care a decuplat Rusia de la aproape tot ce înseamnă lumea occidentală şi economia ei. Mâna de lucru ieftină din China nu mai este chiar atât de ieftină, petrolul sau gazul rusesc din conducte nu mai sunt. Distanţele mari ale lanţurilor de aprovizionare îi fac pe industriaşii europeni şi pe politicieni să mediteze la reindustrializarea Europei care, începând cu epoca Thatcher, premierul britanic între 1979 şi 1990, a mizat pe servicii şi a externalizat industria, cu excepţia celei de înaltă tehnologie.

În România producţia industrială a mers bine înainte de pandemie, dar şchiopătează azi pentru că multe comenzi pentru industria noastră, deţinută în bună parte de companii occidentale, sunt făcute de companiile-mamă. Dacă acestea suferă, şi industria noastră suferă.

Producţia industrială a României a scăzut în primele două luni ale anului cu 5%, după o scădere de 1,8% în 2022.

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 12,3%. Industria prelucrătoare s-a redus cu 3,9%. Industria extractivă a crescut cu 1,2%.

Totuşi, în februarie 2023, producţia industrială a crescut cu 4,5% faţă de ianuarie şi cu 4,8% faţă de februarie 2022, ceea ce poate fi un indiciu al revenirii. Iulian Anghel

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO