Eveniment

Industria îşi revine, dar cum Germania şi Franţa demarează mai greu şi industria României va mai avea ceva de pătimit

Industria îşi revine, dar cum Germania şi Franţa...

Autor: Iulian Anghel

16.08.2021, 00:05 162

♦ Producţia industrială a României a crescut în iunie, faţă de luna precedentă, cu 0,3%. Însă, în iunie 2021 faţă de iunie 2020 creşterea este cu două cifre, ceea ce arată o recuperare a căderii brutale din lunile de foc ale pandemiei.

Industria a însemnat anul trecut, în ciuda căderii globale, 20% din PIB-ul României şi este ramura de care economia este  profund dependentă, pe partea de formare a PIB. Dar lucrurile se reaşază, după cum arată Statistica. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mare cu 11,6%.

În primele şase luni din an, producţia industrială a crescut cu 16% (serie brută). Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (indicele care arată progresul de la o lună la alta) producţia industrială a fost mai mare cu 0,3% faţă de luna precedentă, susţinută de creşterile înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 1,4%) şi industria prelucrătoare (plus 1,3%). Industria extractivă a scăzut cu 0,6%, arată datele INS. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută, cea care contează în analiza an/an) a crescut cu 11,6%, datorită creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus17,4%), industria prelucrătoare (plus 11,0%) şi industria extractivă (plus 7,1%).

În UE, România este între primele zece ţări în funcţie de creşterea producţiei industriale. Însă faptul că principalii parteneri comerciali ai României, în special Germania şi Franţa cresc mai încet ar putea să pună ceva probleme în viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO