Eveniment

Industria prelucrătoare şi cea extractivă au propulsat producţia industrială cu 6,1% în 2014

Industria prelucrătoare şi cea extractivă au propulsat...

Autor: Ana Maria Petcana

12.02.2015, 10:19 290

Astfel, producţia în industria prelucrătoare a crescut anul trecut cu 7,5%, iar cea din industria extractivă cu 1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada menţionată, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+3,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,2%). Doar, industria energetică a înregistrat o scădere de 2,6%.

În luna decembrie a anului trecut, comparativ cu noiembrie, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 13,1%, pe fondul reducerii înregistrate de industria prelucrătoare (-16,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 9% şi, respectiv, cu 7,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-29,8%), industria bunurilor intermediare (-17,8%), industria bunurilor de capital (-16,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-7,9%). Industria energetică a crescut cu 6,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,3%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-0,7%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 5,6%, respectiv cu 1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+4,1%), industria bunurilor intermediare (+1,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,7%) şi scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-8,2%) şi în industria energetică (-0,2%).

Comparativ cu decembrie 2013, producţia industrială a crescut cu 3,1% ca serie brută şi cu 3,1% ca serie ajustată, susţinută de industria prelucrătoare (+4,5% brut şi +4,2% ajustat) şi de industria extractivă (+4% brut şi +3,7% ajustat). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7,1% ca serie brută şi cu 7% ca serie ajustată.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+6,7% brut şi +10,3% ajustat), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,7% brut şi +2,7% ajustat), industria bunurilor intermediare (+4,6% brut şi +3,8% ajustat). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 1,1% ca serie brută, dar a scăzut cu 0,6% ca serie ajustată, în timp ce industria energetică a scăzut cu 5,5% brut şi cu 5,2% ajustat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO