Eveniment

Industria şi construcţiile au crescut peste aşteptări în mai, dar consumul scăzut ţine economia pe loc

Foto Shutterstock

Industria şi construcţiile au crescut peste aşteptări în mai, dar consumul scăzut ţine economia pe loc

Autor: Claudia Medrega

07.07.2011, 00:07 882

Economia este de aşteptat să înregistreze o încetinire în aldoilea trimestru comparativ cu evoluţia din primele trei luni aleanului în ciuda unor veşti bune legate de evoluţiile din luna mai,consideră analiştii.

"Datele recente indică o încetinire a ritmului real decreştere a PIB în T2, care ar putea creşte cu aproximativ 1,2%an/an în T2 şi cu 0,3 % trim./trim, pe seama încetinirii ritmuluide creştere a exporturilor şi, impli­cit, a industriei, şicontinuarea tren­dului de contracţie a consumului privat. Pe parteade formare a PIB ne aşteptăm la o performanţă pozitivă a industrieişi agriculturii şi la ame­liorarea performanţei sectoruluiconstruc­ţiilor, în timp ce retailul ar putea să înre­gistreze dinnou o dinamică negativă în ciuda creşterii modeste din T1", acomentat Mela­nia Hăncilă, economistul-şef al Volksbank. Eaconsideră că singura compo­nentă a PIB care ar putea săînregistreze un ritm superior de creştere în termeni anualizaţisunt impo­zitele nete, ca urmare a creşterii TVA şi reduceriievaziunii fiscale.

În primul trimestru din acest an, econo­mia a înregistrat unplus de 0,7% faţă de ultimul trimestru din 2010.

Retailul a continuat să se contracte faţă de 2010 pe seamascăderii puterii de cumpă­rare a românilor datorită creşteriiinflaţiei şi diminuării veniturilor, precum şi ca urmare amenţinerii la nivel scăzut al sentimentului consumatorilor.

În cazul industriei, deşi a continuat as­censiunea, se observă oîncetinire a ritmului de creştere, care este firească în condiţiilediminuării ratei de creştere a principalilor noştri partenericomerciali, dar şi a difi­cultăţilor de finanţare de pe piaţainternă, a spus Hăncilă.

Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac, a amintit că înRomânia creşterea economică se bazează predo­minant pe cerereaexternă, iar în trimestrul al doilea creşterea activităţii îneconomiile dezvoltate a fost mai redusă decât în primul trimestru."Ritmul creşterii economice în România a fost afectat în trimestruldoi de reducerea vitezei de creştere a exporturilor şi a producţieiindustriale." "La nivelul întregii economii activitatea este deaşteptat să sufere o încetinire com­parativ cu trimestrul I dincauza transmiterii impactului negativ al creşterii preţurilor laanumite bunuri de consum în prima parte a anului (alimente,combustibili), pre­cum şi din cauza întreruperii temporare apro­ducţiei în unele ramuri pe fon­dul tragediei nucleare dinJaponia, dar şi ca urmare a încetinirii cererii externe întri­mestrul II (pe fondul aceloraşi factori)", a spus şi CătălinaMolnar, senior economist al RBS Bank.

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 17,3% înmai

Cifra de afaceri din industrie, pe piaţa internă şi externă, aavansat în luna mai cu 17,3% faţă de aceeaşi lună de anul trecut,în principal ca urmare a creşterilor înregistrate în industriaprelucrătoare (17,7%) şi extractivă (8,2%). Pe marile grupeindustriale au fost raportate majorări în toate sectoarele,respectiv cu 32,5% în industria energetică, cu 22,8% în industriabunurilor intermediare, cu 17,2% în industria bunurilor de capital,cu 8,3% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi cu 5,2%în industria bunurilor de uz curent. Faţă de luna aprilie,creşterea cifrei de afaceri din industrie a fost de 10,3%. Înprimele cinci luni s-a înregistrat o majorare a afacerilor dinindustrie cu 20,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.

Comenzile noi în industrie urcă în luna mai cu18,3%

Comenzile noi din industrie pe piaţa internă şi externă aucrescut în luna mai cu 18,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2010 şicu 3% comparativ cu luna aprilie din acest an, conform datelorInstitutului Naţional de Statistică. Creşterea faţă de mai 2010 sedatorează majorărilor din industria bunurilor intermediare cu26,7%, din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 18,8%,din industria bunurilor de capital cu 14,2% şi celor din industriabunurilor de uz curent cu 10,7%. În primele cinci luni ale anuluicreşterea comenzilor noi din industrie în termeni nominali a fostde 23,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.

Construcţiile dau semne de revenire

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în mai faţă deaceeaşi lună de anul trecut atât ca serie brută, cât şi ca serieajustată sezonier, cu 3,4%, respectiv cu 1,9%. Aceasta este cea maiconsistentă creştere, după un uşor plus de 0,3% înregistrat înfebruarie, ca serie ajustată. Din februarie 2009 până în acest anconstrucţiile s-au menţinut în teritoriul negativ. Faţă de aprilie2011, volumul lucrărilor de construcţii a urcat cu 16%, seriebrută, respectiv cu 2,9%, ca serie ajustată. În perioadaianuarie-mai 2011, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut caserie brută cu 3% faţă de acelaşi interval din anul anterior, iarca serie ajustată scăderea a fost de 3,3%.

Comerţul creşte faţă de aprilie, dar scade faţă de mai2010

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţiacelui auto, a crescut în mai faţă de aprilie cu 1,1% ca serie brutăşi cu 0,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zilelucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor INS. Însă,comparativ cu aceeaşi lună din 2010, volumul cifrei de afaceripentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cuautovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută, cât şica serie ajustată cu 5,5% şi, respectiv, cu 6,4%. În primele cinciluni ale anului volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul(cu excepţia celui auto) a scăzut cu 5,2% ca serie brută şi cu 5,9%ca serie ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO