Eveniment

Inflatia a scazut in ianuarie pana la un minim de 4%

Inflatia a scazut in ianuarie pana la un minim de 4%

Click pentru imaginea marita

13.02.2007, 19:30 8

Inflatia anualizata (pe ultimele 12 luni) a pierdut in numai o luna aproape 0,9 puncte procentuale, de la 4,87% in decembrie la 4,01% in ianuarie.
Inflatia a picat sub asteptari in prima luna a anului, reusind sa sparga pragul de suport de 4,2% pe care Banca Nationala il vedea de nedepasit in 2007.
Confom scenariului de dezinflatie al BNR, cresterea preturilor de consum trebuia sa oscileze anul acesta intre 4,2% si 4,8%, iar inflatia de 4%, consemnata dupa prima luna, iese deja din acest calcul.
Pentru anul acesta, Banca Nationala a stabilit o tinta de inflatie de 4% plus sau minus un punct procentual. In 2006, banca centrala a reusit sa-si atinga obiectivul de inflatie de 5% plus sau minus un punct procentual.
In ianuarie, inflatia sub asteptarile pietei a fost posibila datorita ieftinirii cu 0,2% a marfurilor nealimentare si scumpirii cu doar 0,28% a celor alimentare.
In plus, utilitatile, care au presat pe inflatie in ultimii 2 ani, nu s-au mai scumpit in ianuarie. Dimpotriva, gazele naturale au consemnat o ieftinire de aproape 3,5%, dupa ce anul trecut au fost produsul cu cea mai accentuata scumpire, de peste 33%.
Anul acesta, banca centrala spune ca principalul risc pentru continuarea reducerii inflatiei este politica bugetara, care s-ar putea relaxa excesiv, la care se adauga presiunile cresterilor salariale atat in administratie, cat si in sectorul privat.
Banca Nationala a decis la finele saptamanii trecute reducerea dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%, oficialii bancii centrale declarandu-se multumiti de evolutia dezinflatiei.
In 2006, reducerea inflatiei afost ajutata de ieftinirea masiva a produselor agricole, precum si de intarzierea calendarului de aliniere a tarifelor la utilitati.
In 2007, calendarul de scumpire a utilitatilor va fi reluat, iar conditiile agricole, care vor determina pretul legumelor si fructelor, sunt tot mai dificil de estimat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO