Eveniment

Inflatia coboara la 4,5%. Analistii spun ca BNR poate reduce dobanda la 6,5%

Inflatia coboara la 4,5%. Analistii spun ca BNR poate reduce dobanda la 6,5%
11.03.2010, 00:00 21

Rata anuala a inflatiei a scazut in februarie la 4,5%, potrivitdatelor Institutului National de Statistica, dupa ce in ianuarie afost atins maximul ultimelor sase luni, de 5,2%, din cauzamajorarii accizelor.

Rata lunara a inflatiei a coborat de la 1,68% la 0,2% infebruarie.

Preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut infebruarie cu doar 0,24% fata de luna precedenta, pe fondul uneicereri interne reduse, in timp ce tarifele serviciilor au stagnat,ca efect al aprecierii lunare a monedei nationale.

Rata inflatiei coboara astfel in intervalul de variatie de +/-un punct procentual al tintei de inflatie de 3,5% stabilita de BNRpentru 2010.

Prognoza bancii centrale pentru trimestrul intai din acest aneste o rata a inflatiei de 4,3%, cu un interval de incertitudine de+/- 0,5 puncte procentuale.

Analistii spun ca datele privind inflatia sunt in favoarea uneinoi reduceri ale dobanzii de politica monetara, de la 7% pana la6,5%.

"Presiunile inflationiste in scadere, situarea PIB-ului cu multsub potential si implementarea unor politici fiscale si salarialestricte, conform cerintelor FMI, sunt principalii factori caresprijina scenariul unei noi reduceri ale dobanzii de politicamonetara, pana la un minim record de 6,75% la urmatoarea sedintadin 29 martie", noteaza analistul BCR Eugen Sinca.

Citibank considera justificata o reducere a dobanzii-cheie panala 6,5%.

"Implementarea programului FMI, stabilitatea politica sievolutiile cursului de schimb vor juca un rol important inconturarea deciziilor de dobanda ale BNR", considera analistiibancii americane Citibank.

In primele doua luni din acest an, cele mai mari scumpiri aufost inregistrate de tutun si tigari (14,55%), alte servicii(11,8%), energia electrica (4,2%), carti, ziare si reviste (3,5%),legume si conserve de legume (3,03%).

Singurele ieftiniri de la inceputul anului, cu pana la 2,5%, aufost la transportul aerian, serviciile de telefonie, serviciile decazare din unitatile hoteliere, chiriile, autoturismele si pieselede schimb, citricele si alte fructe meridionale, potrivit datelorInstitutului National de Statistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO