Eveniment

Inflatia incheie anul 2003 cu o minima depasire a tintei oficiale

15.01.2004, 00:00 143



Inflatia a incheiat anul 2003 la un nivel de 14,1%, calculat decembrie la decembrie, in scadere de la 17,8%, la sfarsitul lui 2002, si cu o minima depasire a tintei oficiale actualizate la jumatate anului.



Atingerea obiectivului de dezinflatie a avut loc in conditiile unei calmari a inflatiei in luna decembrie a anului trecut cand, potrivit Institutului National de Statistica, a inregistrat o rata de 1,2%.



In ultima luna din 2003, cel mai mult s-au scumpit alimentele, cu 1,8%, in vreme ce tarifele serviciilor au urcat cu 1,1%, iar preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,5%. Conform INS, pentru oua au fost afisate preturi mai mari cu 12,9%, iar painea a costat cu 3,4% mai mult, pe fondul scumpirii fainei cu 5%. De asemenea, cartofii au avut preturi mai mari cu 2,9%. In acelasi timp, tarifele aferente serviciilor de apa, canal, salubritate au crescut cu 2,4%, iar transportul urban a costat mai mult cu 1,9%.



Serviciile au inregistrat cea mai ampla crestere, tarifele acestora urcand cu 15% pe ansamblul anului, peste cea de 14,3% consemnata de preturile marfurilor nealimentare, respectiv de 13,7% in cazul alimentelor.



Potrivit datelor INS, rata medie lunara a inflatiei s-a redus la 1,1% in 2003, comparativ cu 1,4% cu un an in urma.



Temperarea inflatiei a avut loc in ciuda deprecierii rapide a leului fata de euro si dupa inflamarea din lunile septembrie - octombrie care a fost contracarata printr-o crestere cu peste trei puncte procentuale a dobanzii de interventie a Bancii Centrale.



Pe baza tensiunilor inflationiste din toamna, analistii independenti estimau o inflatie de 14,3 - 14,4% la sfarsitul anului. Ultima prognoza a Bancii Nationale a fost insa de exact 14,1%.



Institutul National de Statistica nu a reusit nici in 2003 sa puna capat speculatiilor privind modul de calcul al inflatiei, respectiv structura cosului de bunuri si serviciii avute in vedere. Astfel, desi teoretic posibila, inregistrarea unei inflatii de chiar 14% sau 13,9% ar fi alimentat si mai mult suspiciunile privind relevanta indicatorului fata de miscarile reale din economie.



Autoritatile se pot lauda astfel cu atingerea unei importante tinte macroeconomice dupa derapajul inregistrat in balanta externa.



Atingerea unei inflatii de 14,1% a avut loc in conditiile unei deprecieri nominale a leului in raport cu euro de 17,74% pe 2003. Mai mica decat in 2002, scaderea inflatiei din 2003 reprezinta un pas spre obiectivul de aducere a acestui indicator sub pragul de 10% la sfarsitul acestui an.



Romania este ultima tara candidata la Uniunea Europeana care are nevoie de doua cifre pentru a exprima rata inflatiei, aspect negativ care a contat si in neacordarea statutului de economie de piata functionala de catre Comisia Europeana nici in 2003.



Presiunile inflationiste se mentin in primele luni ale acestui an pe fondul majorarilor de preturi la utilitati, dar si al deprecierii accelerate a leului in raport cu euro care poate antrena scumpiri in lant pornind de la accizele la combustibili.



Banca Centrala asteapta calmarea acestor presiuni inainte de a da semnalul reluarii scaderii dobanzilor aflate la un nivel relativ ridicat avand in vedere obiectivul de dezinflatie pentru 2004.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO