Eveniment

ING crediteaza Romania cu 70% sanse de aderare la UE in 2007

18.03.2004, 00:00 15



Romania are sanse de cel putin 70% sa fie acceptata in Uniunea Europeana in 2007, data care va fi depasita doar de crize politice majore sau dezastre economice, a declarat, ieri directorul general adjunct al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, citand un studiu elaborat de grupul olandez.



"Doar procese complet iesite de sub control, crize politice sau dezastre economice, ar putea sa puna la indoiala integrarea Romaniei in 2007 - 2008", a afirmat Negritoiu.



Prezent la seminarul "Cat de pregatita este Romania pentru UE", reprezentantul ING a sustinut ca aplicarea reformelor din sectorul energetic - privatizarea Petrom, a distributiei de gaze si a utilitatilor - va permite Romaniei sa obtina in acest an statutul de economie de piata functionala. De asemenea, exista premise ca procesul de negociere sa fie incheiat pana la finele acestui an sau cel mai tarziu inceputul lui 2005.



Grupul ING a efectuat o cercetare comparativa in 12 tari candidate privind convergenta in procesul de largire a UE. Amanarea momentului de aderare a Romaniei este putin probabila si datorita faptului ca, pentru toate tarile candidate, a fost respectat cu strictete graficul stabilit de UE.



Mai mult, piata comuna va putea absorbi cu usurinta economia romaneasca, atat timp cat PIB al Romaniei nu depaseste 0,5% din PIB al Europei largite.



In ceea ce priveste pozitia intre tarile candidate, Romania va avea un avantaj doar din perspectiva numarului de locuitori, care ii va permite accesul la fonduri comunitare si o buna reprezentativitate in Parlamentul European.



Dupa nivelul PIB, economia romaneasca se plaseaza la mijlocul unui calsament al tarilor candidate, reprezentand 9% din Produsul Intern Brut insumat al celor zece tari care intra in UE in 2004 si cele doua state din valul doi de integrare.



Potrivit lui Negritoiu, capitolele deficitare ale economiei romanesti sunt inflatia si PIB pe cap de locuitor. "Cred ca indicatorul PIB/locuitor este capitolul la care stam cel mai rau", a adaugat directorul ING Bank.



De asemenea rata inflatiei este cea mai mare dintre toate tarile candidate. Chiar in aceste conditii, oficialul ING critica ponderea prea ridicata atribuita marfurilor alimentare pentru calculul indicelui preturilor de consum.



Negritoiu a mai afirmat ca inflatia este greu de controlat fara o capacitate institutionala eficienta si o reforma structurala profunda. Astfel, preturile sunt vulnerabile, fiind influentate semnificativ de variatiile cursurilor de schimb sau de perioadele nefavorabile productiei agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO