Eveniment

ING: Nu aveam scadere si in T4 ‘09 daca BNR micsora dobanzile la timp. Cum comentati?

ING: Nu aveam scadere si in T4 ‘09 daca BNR micsora dobanzile la timp
15.02.2010, 23:05 22

Analistii ING Bank apreciaza ca banca centrala ar trebui sarelaxeze mai agresiv politica monetara dupa publicarea ultimelordate privind evolutia economiei, care arata ca Produsul Intern Brut(PIB) s-a contractat cu 1,5% in trimestrul patru din 2009 fata detrimestrul anterior. Consumul continua, de asemenea, sa scada pefondul sentimentului de prudenta al populatiei.

"Caderea peste asteptari din T4 s-a datorat si faptului ca BNRnu a sustinut suficient scaderea dobanzilor. Ultimele date privindevolutia PIB indica in mod clar necesitatea continuarii masurilorde relaxare a politicii monetare si chiar necesitatea unor miscarimai agresive", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING,intr-un raport al bancii.

Banca Centrala a redus dobanda de politica monetara cu ojumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, in sedinta dinfebruarie, desi au existat mai multe voci care pledau pentru oreducere a dobanzii cu 0,75%. Principala temere a BNR a ramas incontinuare inflatia, care a urcat in ianuarie cu 5,7% fata deaceeasi luna din 2009.

Analistii spun insa ca inflatia din ianuarie a fost influentatade cresterea accizelor la tigari si combustibili si ca trenduldezinflationist inregistrat in cea mai mare parte a anului trecutva continua in perioada urmatoare avand in vedere reducereaconsumului si de aceea BNR ar trebui sa continue cu masurile derelaxare a politicii monetare.

"Ne mentinem estimarea privind reducerea dobanzii-cheie cu ojumatate de punct procentual pe 29 martie, dar consideram ca existariscul unei scaderi de doar 0,25%. Amploarea reducerii dobanzidepinde in mare masura de evolutia cursului de schimb", se maiarata in raportul ING Bank.

In acelasi timp, analistii Raiffeisen Bank se asteapta la oreducere cu 0,25% a dobanzii-cheie in sedinta de politica monetarade la sfarsitul lunii martie.

ING se asteapta totusi la o crestere a preturilor la produselefarmaceutice si combustibili, ceea ce ar putea face ca trenduldezinflationist sa nu coboare sub 4% anul acesta. Tinta de inflatiea BNR pentru 2010 este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

De asemenea, ING spune ca exista semne ca investitorii strainiincep sa-si recapete increderea in piata romaneasca si ca intrarilede capital s-ar putea accelera anul acesta dupa ce in 2009investitiile straine directe au scazut la jumatate fata de anulanterior, fiind de 4,9 miliarde de euro. In decembrie s-ainregistrat o reluare a fluxului de investitii straine in ciudaincertitudinilor politice de la acea data.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO