Eveniment

Instituţiile publice fac un prim pas în direcţia transparentizării: se gândesc la un site unde să detalieze achiziţiile publice

Autor: Andreea Neferu

16.03.2012, 20:19 402

O platformă integrată, accesibilă oricărui cetăţean, prin care să fie detaliate toate achiziţiile publice, ar trebui să fie una dintre priorităţiile statului, a fost principala concluzie la care au ajuns reprezentanţii mai multor instituţii publice, prezenţi la o dezbatere organizată de Alianţa pentru o Românie Curată.

"Trebuie un sistem similar cu cel al declarării averii. Nu e uşor de creat, dar se poate implementa treptat, măcar la nivelul administraţiilor centrale şi naţionale, cu o platformă foarte simplă, integrată şi accesibilă oricărui cetăţean", a spus Horia Georgescu, secretar al Agenţiei Naţionale de Integritate.

La întâlnirea organizată de Alianţa pentru o Românie Curată au participat reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, ai Consiliului Concurenţei, ai Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, ai Secretariatului General al Guvernului, ai Agenţiei Naţionale de Integritate şi ai Consiliului Superior al Magistraturii, care s-au pus de acord că o astfel de platformă, unde să fie detaliată orice achiziţie publică, este extrem de necesară pentru transparentizarea din sectorul de stat. Discuţiile dintre cei prezenţi la dezbatere au vizat în principal metodele de monitorizare a achiziţiilor publice, în contextul în care lipsa de transparenţă permite risipa şi alocarea ineficientă a resurselor.

Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP, a explicat că în acest sens, şi actualizarea sistemului electronic de achiziţii publice (SEAP) este luată în calcul, acest proces urmând să fie realizat în următoarele trei-patru luni. "Se simte nevoia de actualizare a acestui sistem electronic al achiziţiilor publice. Avem în derulare un proiect cu Ministerul Comunicaţiilor, care să ne ajute în dezvoltarea acestui sistem. Concret, în trei-patru luni vom avea un nou sistem electronic al achiziţiilor publice, în care formula va fi aceeaşi ca până în prezent, dar dezvoltăm un nou soft", a spus Trăilă.

Pe de altă parte, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că toate instituţiile statului trebuie să colaboreze în procesul de transparentizare, dar şi că acestea trebuie să ia măsuri mai dure. "Aş vrea să vedem şi un caz de cartel în licitaţii în care şi autoritatea contractantă să plătească daune, nu numai firmele", a explicat Chiriţoiu.

Alianţa pentru o Românie curată a propus ca, pentru asigurarea transparenţei în utilizarea banilor publici, să fie realizat un portal care să monitorizeze cheltuielile instituţiilor publice. Slovenia, spre exemplu, este una dintre ţarile care au implementat acest sistem. Portalul există în cadrul site-ului instituţiei echivalente Agenţiei Naţionale de Integritate din România, iar soft-ul este dezvoltate de secţia de informaţică din cadrul Universităţii din Ljubljana.

De altfel, publicarea pe site-urile fiecărei instituţii publice a achiziţiilor publice şI a plăţilor realizate pentru acestea este şI una dintre propunerile făcute de Ziarul Financiar pentru transparentizare. Statul român cheltuie anual 50 miliarde de euro pe salarii, pensii, investiţii, bunuri şi servicii, de două ori mai mult decât în 2004, dar oamenii sunt nemulţumiţi. Explicaţia este simplă: lipsa de transparenţă permite risipa şi alocarea ineficientă a resurselor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO