Eveniment

Investitorii americani cer plafonarea contributiilor sociale

25.03.2009, 00:00 20

Investitorii americani solicita autoritatilor plafonarea contributiilor sociale, simplificarea platii TVA, precum si plata unei dobanzi pentru rambursarea TVA cu intarziere si reducerea drastica a numarului de impozite si taxe, potrivit Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).

Organizatia, cu peste 300 de membri care au investit peste 10 mld. dolari, a inaintat Ministerului Finantelor o serie de masuri de sprijinire a mediului de afaceri, identificate de membrii grupurilor de lucru din cadrul AmCham Romania.
In ceea ce priveste contributiile sociale, reprezentantii investitorilor straini spun ca eliminarea plafonului de taxare reprezinta o povara pentru investitorii care doresc sa atraga personal calificat si sa plateasca salarii corespunzatoare.
"Guvernul poate imbunatati colectarea de contributii prin eliminarea posibilitatii de ocolire a legislatiei existente. Plafonarea bazei de taxare va diminua platile la negru dat fiind un nivel mai redus de taxare, va incuraja investitiile si va descuraja emigrarea personalului calificat", potrivit investitorilor straini.
Ei recomanda de asemenea revenirea la prevederile anterioare existente in Codul fiscal cu referire la masurile de simplificare a platii TVA.
"Masurile de simplificare (taxarea inversa) cu privire la plata TVA ar trebui (re)aplicate deoarece prefinantarea TVA-ului reprezinta o povara pentru investitori. In majoritatea tarilor membre UE, precum Austria, Belgia, Olanda, Italia, Iralnda, Luxemburg etc. mecanismul de taxare inversa la importuri este in vigoare", explica oficialii AmCham. 
Recomandarile organizatiei mai includ deductibilitatea integrala a cheltuielilor cu provizioanele pentru clienti incerti prevazuta expres de Codul fiscal, reducerea drastica a numarului de impozite si taxe si posibilitatea ca taxele datorate de contribuabil sa fie compensate cu taxele platite in plus, sau de rambursat, direct de catre contribuabil.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO