Eveniment

Investitorii britanici din Romania au terminat banii

16.07.2008, 17:56 17

O serie de companii britanice cu activitate in Romania au ramas fara lichiditati, cel mai recent caz fiind cel al grupului Dawnay Day, care a desemnat la sfarsitul saptamanii trecute firma de audit Ernst & Young sa elaboreze o strategie de reorganizare a afacerilor, ca urmare a problemelor financiare cu care se confrunta.
Grupul este prezent in Romania prin intermediul fondului Dawnay Day Carpathian, listat pe bursa AIM de la Londra, care detine un centru comercial la Brasov si are in dezvoltare alte patru malluri, in parteneriat cu firma maghiara Atrium Centers.
Potrivit reprezentantilor fondului, activitatea de pe piata locala nu este perturbata in momentul de fata, dezvoltarea proiectelor continuand conform graficelor initiale.
"Compania nu este afectata deloc de problemele aparute in cadrul DDG, in special deoarece aceasta este proprietara tuturor activelor sale, independent de grupul Dawnay Day. In plus, compania este independenta din punct de vedere financiar de Grupul Dawnay Day, iar consiliul de administratie este format din patru administratori non-executivi, din care trei sunt independenti", au tinut sa precizeze reprezentantii fondului.
Cu toate acestea, actiunile fondului si-au accentuat scaderea la inceputul acestei saptamani, astfel ca la nivelul ultimului an, valoarea titlurilor Dawnay Day Carpathian s-a depreciat cu 65%.
Ceva mai bine stau fondurile Equest Balkan Properties si Fabian Romania Property Fund, de asemenea listate la Londra, care au pierdut "doar" aproximativ 25% in ultimul an, insa si acestea au reclamat dificultati in obtinerea de finantari. Din acest motiv o serie de proprietati au fost scoase la vanzare.
Astfel, Fabian cauta cumparator pentru imobilul Baneasa Business Center din nordul Capitalei, in timp ce reprezentantii Equest au anuntat ca se gandesc sa vanda in special proprietati din Bulgaria sau Macedonia, unde compania detine o serie de centre comerciale si cladiri de birouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO