Eveniment

Investitorii în energie verde ar putea primi subvenţii mărite chiar de luna aceasta

Investitorii în energie verde ar putea primi subvenţii mărite chiar de luna aceasta

Autor: Roxana Petrescu

08.09.2011, 00:02 453

Schema de sprijin care prevede subvenţii de peste 10 miliarde de euro pentru investitorii din energia verde până în 2020 ar putea să-şi producă primele efecte chiar din această lună, dar autorităţile iau în calcul riscul de supracompensare pentru aceste proiecte spunând că au posibilitatea de a elimina ajutoarele propuse iniţial dacă va fi cazul. Până atunci însă, dacă schema de sprijin intră în vigoare de luna aceasta, impactul în facturile la electricitate va fi de aproape 3% în 2011, pentru ca în 2012 scumpirile să ajungă la 10%, mai ales din cauza intrării în funcţiune a parcurilor eoliene.

Cum funcţionează schema şi de ce cresc facturile?

România a primit în vara aceasta avizul favorabil al Comisiei Europene pe schema de sprijin pentru energia verde cuprinsă în Legea 220/2008. Această schemă recompensează investiţiile în energie regenerabilă printr-un sistem compus din certificate verzi şi cote obligatorii. În linii mari, pentru fiecare MWh de energie regenerabilă produs, investitorii vor primi un anumit număr de certificate verzi în funcţie de tehnologie. Situaţia este diferită faţă de sistemul aplicat în prezent în care pentru fiecare MWh de energie verde produs se acordă un singur certificat indiferent de tehnologie. Un certificat verde are o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de electricitate care trebuie să aibă anumite cote obligatorii de energie regenerabilă în coşul pe care îl transmit clienţilor. Dovada îndeplinirii acestor cote este dată chiar de numărul de certificate verzi achiziţionate. Cum însă achiziţia acestor instrumente presupune anumite costuri, acestea vor fi transferate de furnizori în facturi. Astfel, principalul sponsor al dezvoltării energiei verzi devin populaţia şi companiile.

Primele scumpiri verzi

"Prevederile Legii 220/2008 ar putea fi aplicate începând cu această lună. Mai avem trei săptămâni în care trebuie să definitivăm anumite aspecte, dar credem că după trei ani Legea va putea fi aplicată", a declarat Zoltan Nagy Bege, directorul general al departamentului de eficienţă energetică din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aplicarea acestei scheme va avea ca efect creşterea facturilor la energie.

"Anul acesta, dacă schema de sprijin se va aplica începând cu luna septembrie, impactul în facturi va fi de circa 2,5 - 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru că ar putea fi funcţionali la finalul anului viitor 1.500-2.000 de MW în proiecte eoliene. Este o creştere importantă iar maximul se va atinge la nivelul anilor 2016-2017 când am putea vorbi de o creştere de 30%", a mai precizat reprezentantul ANRE.

Deşi vestea aplicării schemei de sprijin este cât se poate de bună pentru investitorii care au pariat sute de milioane de euro în special în parcuri eoliene, ANRE ia în calcul riscul de supracompensare al investiţiilor.

"Schema de sprijin se aplică pe 15 ani, dar ea a primit avizul Comisiei Europene pe 10 ani. Cu toate acestea, avem posibilitatea de a aduce ajustări. Dacă de exemplu în cinci ani observăm că aceste investiţii sunt rentabile şi fără certificate verzi, putem propune ajustarea schemei de sprijin sau chiar eliminarea subvenţiilor", a spus Bege. ÊPrintre cele mai mari parcuri eoliene construite în România se numără cele realizate de cehii de la CEZ, Enel (Italia) şi Energias de Portugal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO