Eveniment

Investitorii straini: Scoateti la lumina economia gri si veniti cu o reforma administrativa

13.05.2010, 23:05 14

Investitorii straini considera necesara reducerea cheltuielilorbugetare, dar atrag atentia ca fara o reforma administrativa sifara imbunatatirea colectarii si fiscalizarea economiei gri,masurile anuntate vor fi interpretate ca o solutie de sacrificiu,generand tulburari sociale.

AmCham considera ca decizia autoritatilor de a nu crestefiscalitatea ofera sectorului privat ragazul de a se redresa dupa operioada economica dificila, iar o eventuala crestere a taxelor artrimite un puternic semnal negativ investitorilor si ar avea carezultat reducerea semnificativa a atractivitatii economice aRomaniei, atat la nivel regional, cat si european.

"Trebuie evitate masuri care ar anula avantaje competitive unicepentru Romania, cum ar fi specialistii de inalta pregatire tehnica,care in conditiile unor stimulente fiscale au atras investitiistraine majore in tara noastra. O alta masura urgenta estediminuarea arieratelor din economie, prin rambursarea de TVA sauplata datoriilor catre sectorul farmaceutic si sistemul sanitar ingeneral", a declarat Ionut Simion, presedintele grupului de lucrupentru fiscalitate din cadrul AmCham Romania.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus camasuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB inacest an reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15%si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorareasemnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica siTVA.

Si reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS), careare aproximativ 117 companii membre, considera ca majorareafiscalitatii nu ar fi dus la echilibrarea deficitului bugetar.

"Evolutia economiei in primele trei luni ale acestui an a fostinca sub semnele recesiunii. De aceea, cresterea veniturilor camasura de echilibrare a bugetului este foarte greu de estimat, iaro crestere a fiscalitatii in acest moment ar avea sanse minime saaduca venituri suplimentare la bugetul statului. CIS crede carezultate mai bune ar putea fi inregistrate prin aplicarea unormasuri pentru stimularea contribuabililor care au un grad ridicatde conformare fiscala, pe de o parte, si inasprirea sanctiunilorpentru neplata si evaziune, pe de alta parte", a declaratpresedintele organizatiei, Shachar Shaine. In viziunea AmCham,modernizarea legislatiei fiscale si flexibilizarea relatiilor demunca sunt printre masurile ce trebuie implementate cu prioritatein tara noastra, atat in vederea redresarii economice, cat sipentru asigurarea unui mediu investitional favorabil.

Totodata, reprezentantii CIS apreciaza ca reducereacheltuielilor cu personalul, in paralel cu cresterea eficienteiserviciilor prestate de institutiile statului sunt o masura cuimpact direct si imediat in restabilirea echilibrului intreveniturile si cheltuielile bugetare.

Acestia considera ca rezultate imediate pot fi obtinute prinalocarea cu prioritate a resurselor financiare, din disponibilulexistent, catre anumite categorii de cheltuieli, in primul randcatre investitii si in special in infrastructura.

"Acum, o data in plus, trebuie dovedita capacitateaadministratiei de a stabili strategia pe termen scurt si mediupentru prioritatile sale si mai ales pentru a gasi in cel mai scurttimp parghiile necesare relansarii economice", a conchisShaine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO