Eveniment

Invocand evaziunea, Fiscul pune presiune pe toti importatorii pentru a se asigura de incasarea TVA

Invocand evaziunea, Fiscul pune presiune pe toti importatorii pentru a se asigura de incasarea TVA

Precedentele modificari ale Codului fiscal fusesera operate chiar la sfarsitul anului trecut, tot printr-o ordonanta de urgenta care inca asteapta sa primeasca votul in Parlament

29.03.2007, 18:28 32

Guvernul a aprobat ieri propunerea Ministerului Finantelor privind introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru. Motivatia: "exista pericolul" ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa nu ajunga la destinatie, ci sa fie plasate in economia subterana.
Masura vine la pachet cu abrogarea pana la sfarsitul lui 2008 a prevederii din Codul Fiscal care introdusese la 1 ianuarie procedura simplificata pentru importatorii inregistrati in scopuri de TVA, respectiv care au notificat derularea activitatilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere. Timp de trei luni, firmele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu au platit in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare.
Inainte de 1 ianuarie, firmele care efectuau operatiuni de import din tarile UE, cat si din tarile terte, plateau TVA la vama. Taxa achitata in vama la un import se deducea in decontul aceleiasi luni devenind o taxa rambursabila de la buget. In acest an, agentii economici care efectueaza achizitii pentru tranzit intracomunitar (cu livrare in state membre UE ) si importuri din tarile terte aferente lunii ianuarie au ca termen de regularizare a taxei pe valoare adaugata data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
Prin aplicarea masurilor de simplificare importatorii nu au mai platit TVA in vama, din acest an, ci au aplicat taxarea inversa mentionand taxa in acelasi decont ca taxa de plata si cea deductibila.
"Aceasta masura de relaxare fiscala, menita sa contribuie la cresterea economica pe termen lung, a fost totusi exploatata de unii importatori in defavoarea bugetului de stat. S-a constatat ca mare parte din bunurile importate au fost plasate in economia subterana, bugetul de stat fiind astfel privat de veniturile din taxa pe valoarea adaugata aferente vanzarilor acestor bunuri, motiv pentru care se impune lansarea unor masuri de urgenta pentru stoparea acestui fenomen", se mentioneaza in nota de fundamentare la proiectul de ordonanta de urgenta.
Vor aplica in continuare masuri de simplificare doar importatorii care au realizat in anul anterior "cifre semnificative" privind importul si vor obtine certificate de amanare. In noile conditii, obtinerea certificatelor de amanare la plata va fi realizata in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Finantelor.
Cei mai afectati vor fi importatorii care realizeaza investitii, din cauza decalajului dintre plata TVA in vama si data la care taxa este efectiv rambursata, termenul legal de rambursare fiind de 45 de zile de la data depunerii decontului de TVA.
Impactul financiar estimat asupra bugetului general consolidat este atragerea unor venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 1,66 miliarde de lei in perioada ramasa din 2007 si de 1,77 miliarde de lei in 2008, potrivit notei de fundamentare.
In luna ianuarie sumele incasate din TVA la bugetul general consolidat au scazut cu peste 20%, iar dupa primele 16 zile din februarie, veniturile din TVA la bugetul de stat au inregistrat cea mai slaba performanta, situandu-se cu 5,36% sub nivelul consemnat in intervalul similar din 2006. In fundamentarea ordonantei de urgenta privind modificarile aduse Codului fiscal in privinta regimului TVA, Ministerul Finantelor mentioneaza ca din informatiile transmise de Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles rezulta ca din cele 27 de state membre ale UE, 15 aplica in prezent sistemul platii in vama pentru taxa pe valoarea adaugata aferenta importurilor. Printre acestea, se numara: Germania, Grecia, Franta, Italia, Marea Britanie, Portugalia.
De asemenea, Ungaria a aplicat la data aderarii, masura simplificata, dar a reintrodus sistemul platii in vama din cauza aceluiasi tip probleme cu care se confrunta si Romania in prezent.
La numai trei luni de la intrarea in vigoare a noii forme a Codului fiscal, actul normativ sufera din nou modificari din cauza problemelor provocate de aplicarea in practica a prevederilor aplicabile de la 1 ianuarie.
Precedentele modificari fusesera operate chiar la sfarsitul anului trecut, tot printr-o ordonanta de urgenta care inca asteapta sa primeasca votul in Parlament. Din acest motiv, Ministerul Finantelor intarzie in continuare republicarea Codului fiscal cu toate modificarile, avand in vedere ca este extrem de greu de lucrat cu textele actuale din cauza nenumaratelor trimiteri la vechi sau noi paragrafe.
Catalin Doica, secretarul de stat responsabil cu politica fiscala, estima recent ca republicarea ar putea avea loc in doua-trei saptamani, in functie de viteza procedurii parlamentare, insa probabil ca noua ordonanta ar putea provoca o noua amanare a republicarii. Doica a mai spus ca este pregatita republicarea Codului de procedura fiscala, care de asemenea a suferit o serie intreaga de modificari, insa era in continuare retinut in ideea de a fi republicat in acelasi timp cu Codul fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO