Eveniment

Isarescu: Evolutia preturilor la alimente infirma declaratiile care anuntau scumpiri de 30-40%

Isarescu: Evolutia preturilor la alimente infirma declaratiile care anuntau scumpiri de 30-40%

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

13.03.2008, 21:07 25

Cresterea preturilor la produsele alimentare in luna februarie s-a plasat sub asteptarile pietei si reprezinta o evolutie incurajatoare, mai ales in contextul declaratiilor repetate care anuntau scumpiri cu 30-40%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a afirmat ca temperarea cresterii preturilor in februarie a fost ajutata si de stabilitatea cursului de schimb, aratand, totodata, ca deprecierile sporadice ale leului trebuie vazute in corelatie cu intarirea euro pe pietele internationale, euro atingand in ultima perioada maxime istorice succesive in raport cu dolarul.
"Cresterea de preturi a fost marginal sub asteptarile pietei, ceea ce este pozitiv, dar incurajatoare este, cred eu, evolutia preturilor produselor alimentare, care s-a situat cu mult sub ce anticipa piata, si mai ales a infirmat mediatizarea excesiv negativa din lunile anterioare, care vorbea de cresteri de preturi la produsele alimentare de 30 - 40%", a spus guvernatorul.
"In consecinta, sper ca dezbaterea publica privind nivelul de temperare a cresterii preturilor alimentare se va muta de la solutii nesustenabile, de tipul relaxarii fiscale, spre ceea ce constat ca a prins vigoare in prezent, imbunatatirea concurentei in domeniu sau stimularea productiei autohtone", a continuat el.
Isarescu crede ca evolutia cursului de schimb din februarie a contribuit probabil la dinamica preturilor, avand in vedere certitudinea ca transmiterea impulsurilor dinspre curs spre preturi este mult mai rapida decat dinspre dobanzi spre preturi.
"Vreau sa subliniez din nou ca BNR va mentine flexibilitatea cursului ca orientare principala, avand in vedere ca acesta este un activ important, mai ales in conditiile turbulentelor financiare internationale. As mai adauga ca, de multe ori cand s-a vorbit despre slabirea sau "deprecierea" leului, a existat, de fapt, o intarire a monedei unice", a spus guvernatorul.
Isarescu a evidentiat ca excesul de lichiditate din piata monetara s-a diminuat semnificativ si indeamna bancile sa constituie portofolii de titluri de stat pentru a asigura mai usor nevoile temporare de bani. In opinia guvernatorului BNR, pietele din Romania sunt inca in proces de maturizare, iar sectorul imobiliar se va confrunta, inevitabil, cu un test de consolidare. El a spus ca in mod categoric evolutia leului a fost influentata de controlul lichiditatilor si mentinerea dobanzillor la peste 9%.
"Observ, in special in ultimele saptamani, o distributie inegala a excesului de lichiditate pe piata monetara romaneasca. Au aparut banci care sunt in cautare cvasi-permanenta de lichiditate, ceea ce inseamna ca nu se mai poate vorbi despre o supralichiditate generala. Desigur, la aceasta situatie a contribuit si managementul mult mai riguros al Trezoreriei statului, dar cred ca in spate se afla si o tendinta de durata, care arata ca o parte din excesul de lichiditate a fost absorbit de economie, iar alta s-a retras in conditiile turbulentelor financiare internationale."
Isarescu a mai spus ca, in consecinta, pozitia de creditor a sistemului fata de BNR se limiteaza treptat. Ca urmare, se creeaza conditii pentru ca functionarea pietei monetare sa nu mai fie unilaterala, iar o alta consecinta ar fi stimularea bancilor in a detine portofolii de titluri de stat si de a face operatiuni curente cu aceste titluri, pentru a-si regla nevoile de lichiditate. Astfel, si BNR va putea sa-si extinda, treptat, tipologia operatiunilor pe piata monetara.
Guvernatorul a mai spus ca reducerea excesului de lichiditate de pe piata creeaza conditii pentru reducerea rezervelor minime obligatorii la depozitele in lei atrase de banci. "In privinta resurselor in valuta, nu intrevad o asemenea posibilitate", a spus Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO