Eveniment

Isarescu: Inflatie sub 1% si un deficit comercial neingrijorator

30.04.2004, 00:00 13



Rata inflatiei pentru luna aprilie va trece de 0,6%, influentata de majorarea preturilor la gaze naturale, fara a depasi, insa, nivelul de 1%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit sefului BNR, datele statistice de pana acum arata o crestere a preturilor de consum al populatiei cu un punct procentual sub programul dezinfaltionist anticipat de banca centrala.



Inflatia a coborat in luna martie la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni, cresterea cu 0,5% a preturilor plasandu-se cu 0,1 puncte procentuale sub dinamica lunii februarie si cu 0,6 puncte mai jos fata de perioada corespunzatoare din 2003.



Autoritatile si-au propus pentru acest an o tinta de inflatie de 9%, in conditiile in care preturile au crescut cu 14,1% in 2003. Calculat in raport cu martie 2003, indicele inflatiei se situeaza la 13.1%, cu un punct sub nivelul aferent anului trecut.



In ceea ce priveste deficitul balantei comerciale pe primele trei luni ale anului, guvernatorul apreciaza ca acesta nu se situeaza la un nivel ingrijorator, desi importurile au avansat cu 5%, pentru ca valoarea exporturilor se apropie de o cifra anualizata de 20 de miliarde de dolari.



"Este nefericit sa compari datele din primul trimestru al acestui an cu cele din primele trei luni ale anului trrecut, cand importurile au avut o valoare foarte scazuta, probabil influentate si de o lipsa statistica. Ceea ce trebuie remarcat este ca exporturile au ajuns la un nivel lunar de 1,4 - 1,5 miliarde euro", a explicat oficialul BNR.



Potrivit oficialului bancii centrale, datele din perioada ianuarie - martie 2004 arata o usoara echilibrare a balantei externe, dar trebuie analizat "ce e in spatele acestor exporturi".



In luna februarie, valoarea marfurilor comercializate in afara tarii a atins1,4 miliarde euro, in preturi FOB, cu aproape 21% peste nivelul din luna similara a lui 2003. Concomitent, marfurilor straine intrate in tara in primele doua luni au totalizat 3,3 miliarde euro, preturi CIF.



Cumulat pe primele doua luni, deficitul comercial se situeaza la 593,2 milioane euro, in conditiile unor exporturi de 2,7 miliarde euro. Romania a exportat, anul trecut, marfuri in valoare de 15,61 miliarde euro, cu aproape 939 milioane euro peste nivelul consemnat in 2002. Totodata, importurile au insumat 21,2 miliarde euro, in urcare cu 2,32 miliarde euro.



Soldul negativ al balantei comerciale a influentat semnificativ deficitul contului curent care s-a apropiat de nivelul de 6% din PIB. Potrivit angajamentelor asumate de autoritatile romane in relatia cu FMI, deficitul de cont curent trebuie sa scada in acest an la 5,2% din PIB.



Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru a fi incarcata la bord.



Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO