Eveniment

Isarescu: Romania a fost nevoita sa importe credibilitate prin acordul cu FMI

06.10.2009, 23:05 14

Acordul stand-by pe care l-a incheiat Romania cu Fondul MonetarInternational (FMI) a fost un import de credibilitate de care eramare nevoie, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale,in sedinta de audiere de ieri a candidatilor propusi pentruconsiliul de administratie al BNR.

"Fondul isi face rolul sau istoric sa acopere golurile in cazulin care o finantare externa dispare (referindu-se la capitalurileprivate care s-au retras - n.r.) Mai mult, acordurile de finantareexterna au sansa sa ne dea o bruma de coerenta in politicileeconomice. Si nu este o bucurie, o spun cu durere, pentru ca o taracand importa credibilitate inseamna ca nu reuseste sa exportecredibilitate de pe plan intern", a spus Isarescu.

Parlamentarii din comisiile de buget-finante au inceput ieri, inprezenta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sedinta in care urmausa audieze candidatii propusi de grupurile parlamentare pentruconsiliul de administratie al BNR.

Marea provocare pentru Romania in urmatorii ani nu va mai fiinflatia si nivelul dobanzilor, ci deficitul bugetar care trebuieajustat de la 7-8% la sub 3%, a declarat guvernatorul in sedinta deieri.

"Acest lucru inseamna o coerenta de politici si lipsa iluziilor.Pentru ca de obicei asa se intampla: se strange intr-o parte si seumfla in alta. Pentru a lupta cu inflatia, au crescut deficiteleexterne", a spus Isarescu.

Rezervele internationale sunt acum la un nivel mai mult decatconfortabil, de 28 mld. euro, plus 2 mld. euro stocul de aur lapretul prezent, a mai spus guvernatorul.

"Rezervele internationale sunt suficiente daca pot acoperiimporturile pe o perioada de 3-6 luni. In Romania, rezerveleinternationale pot acoperi importurile pe o perioada de 9luni."

Pe viitor insa, ramane ca viitoarea conducere a BNR sastabileasca strategia rezervelor internationale.

"Atunci cand vom lucra pe zona euro, nu vom mai avea rezerveinternationale in euro, pentru ca euro va fi moneda noastra. Vetidiscuta atunci cu mine sau cu cine va fi guvernatorul BanciiNationale aceasta strategie de stabilire a nivelului optim alrezervelor internationale", a mai spus guvernatorul bancii centralein sedinta de ieri.

Isarescu a precizat ca urmatorul mandat al viitoarei conduceri abancii centrale va coincide exact cu perioada in care Romania sepregateste pentru adoptarea euro, aceasta fiind principalamiza.

El a a admis drept o greseala a autoritatilor supraestimareacapacitatii de absorbtie a fondurilor europene - bani gratis - silipsa investitiilor in infrastructura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO