Eveniment

Istoria se repeta: acum nu rusii declanseaza situatia de urgenta, ci frigul de -25 grade C

26.01.2010, 00:00 22

Frigul extrem a dus la instalarea situatiei de urgenta in ceeace priveste alimentarea cu gaze naturale, astfel ca furnizareacatre consumatorii intreruptibili va fi oprita, iar producatorii deenergie termica vor utiliza combustibili alternativi.

Acesta este a doua iarna consecutiva in care este declaratasituatie de urgenta in alimentarea cu gaze naturale, de dataaceasta nemaifiind de vina conflictul ruso-ucrainean, citemperaturile extrem de scazute care au dus la cresterea consumuluipopulatiei, precum si la o serie de probleme in ceea ce privesteconditiile tehnice de livrare.

Una dintre problemele principale care ar putea interveni estecresterea importurilor de gaze naturale, ceea ce va duce lacresterea facturilor pentru populatie.

Autoritatile chiar iau in calcul varianta dublarii achizitiilorde gaze de la rusi.

"Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei inaprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta conditiilorde declarare a situatiei de urgenta si a dispus ca, incepand cu 25ianuarie, ora 14:15, Dispeceratul National de Gaze Naturale sa iamasurile operative necesare", au declarat reprezentantiiMinisterului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri(MECMA).

Potrivit lui Tudor Serban, secretar de stat in MinisterulEconomiei, situatia de urgenta va dura atat timp cat temperaturilevor fi mai mici de -20 de grade.

"Situatia de urgenta va dura atat timp cat vor duratemperaturile deosebit de scazute, sub 22 de grade. Cu tot ceinseamna industrie, necesarul de consum ar fi ajuns undeva la 83 demilioane de metri cubi pe zi, dar noi putem asigura in conditiinormale circa 63 de milioane de metri cubi pe zi. De aceea,consumatorii intreruptibili vor fi opriti de la alimentarea cu gazenaturale", a declarat Tudor Serban, secretar de stat in MinisterulEconomiei.

Una dintre principalele amenintari pentru populatie ar putea finecesitatea majorarii importurilor de gaze din Rusia pentru a seputea acoperi consumul, ceea ce ar duce implicit la o crestere apreturilor facturilor.

"Acum importam 8 milioane de metri cubi de gaze pe zi, dar amputea sa ajungem la 16 milioane de metri cubi pe zi. Nu este unlucru pe care sa ni-l dorim pentru ca va avea un impact asuprapopulatieii" a spus Serban. Luand in calcul un pret de import decirca 220 de dolari la mia de metri cubi de gaze, doar aceastamasura ar genera costuri suplimentare de circa 2 milioane de dolarizilnic. La aceste costuri se vor adauga insa si costurile privindtrecerea pe pacura a termocentralelor.

"Noi vom continua sa producem la capacitate maxima. Pentru noinimic nu s-a schimbat. Continuam sa livram zilnic aceleasi volumede gaze din depozitele si din productia noastra, adica 22,5milioane de metri cubi din depozite si 17,4 milioane de metri cubidin productie", spune Lucian Stancu, directorul general adjunct alRomgaz. Potrivit declaratiilor recente ale lui Tudor Serban lanivel de piata se produc 36 de milioane de metri cubi zilnic si seextrag din depozite 24 de milioane de metri cubi pe zi.

Piata locala a mai trecut prin experienta unei situatii deurgenta si anul trecut, cand pe fondul conflictului ruso-ucraineanau fost sistate complet importurile de gaze din Rusia. Si atunci,marile termocentrale au fost trecute pe pacura, in timp ce mariiconsumatori de energie au fost opriti.

In legatura cu marii consumatori de gaze, anul trecut, guvernula luat decizia ca pentru o perioada de sase luni (mai - octombrie)combinatele chimice si producatorii de energie sa primeasca gazedoar din productia interna, care sunt mai ieftine fata de cele dinimport, ca o masura anticriza.

La expirarea perioadei, guvernul a prelungit aceasta deciziepana in octombrie 2010 si a extins totodata semnificativ aria celorcare intrau sub incidenta acestei masuri.

Conditia pe care companiile erau obligate sa o accepte pentru aprimi gazul ieftin a fost sa treaca la statutul de consumatorintreruptibil, ceea ce in seam na ca respectivul consumator poatefi intrerupt de la alimentare atunci cand situatia pe plan intern ocere astfel incat populatia sa nu aiba de suferit.

Combinatele chimice si producatorii de energie electrica sitermica sunt cei mai mari consumatori de energie la nivel local cuo pondere de peste 40% din consumul total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO