Eveniment

Italienii sunt interesati de Muntii Apuseni

11.05.2005, 20:21 16

Un grup de oameni de afaceri din provincia italiana Trento si-a anuntat intentia de a investi in turismul montan din zona Apuseni, mai precis de a construi mai multe statiuni de schi, dar si de a dezvolta agricultura montana. "Suntem interesati de o colaborare care vizeaza atat refacerea drumurilor de munte, cat si dezvoltarea unor statiuni unde sa fie practicat schiul. Ar fi vorba, in mare, de investitii cifrate la 600-700 mil. euro", a declarat Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, dupa intalnirea pe care a avut-o cu delegatia italiana. Nicoara a explicat interesul investitorilor italieni prin faptul ca turismul montan reprezinta unul dintre cele mai profitabile domenii de investitie din Europa.

La randul sau, Corrado Fedrizzi, presedintele Agentiei de Dezvoltare din provincia Trento, a spus ca actuala vizita a investitorilor italieni are rolul de a stabili prioritatile in viitoarele investitii. "Deocamdata vom vizita doar zonele montane si vom estima costurile, dar si avantajele unor investitii. Intai va trebui sa evaluam zona, sa vedem ce fel de fonduri europene ar putea fi accesate pentru dezvoltarea ei, dar si sa concluzionam in cat timp o astfel de investitie poate fi amortizata", a declarat Fedrizzi. El a mai spus ca finantarea ar putea fi asigurata atat din fonduri europene, cat si din investitii directe ale unor firme italiene care colaboreaza cu Agentia de Dezvoltare din Trento.

"Veti constata ca in UE, problema nu este capitalul. Oriunde se anunta o afacere buna, capitalul se gaseste. Problemele sunt, mai degraba, cele legate de resurse umane, de know-how si de stabilitatea economica a zonei. Pentru a evalua corect viitoarele investitii, va trebui sa vedem si in ce fel de zona va fi incadrata Romania dupa aderare, pentru a sti de ce fonduri pentru dezvoltare va beneficia", au spus membrii delegatiei italiene.

Reprezentantii investitorilor italieni vor face o vizita in zona Muntilor Apuseni pentru a identifica cele mai bune amplasamente pentru dezvoltarea unor statiuni turistice. Printre localitatile incluse in traseu se numara Rasca, Maguri-Racatau, Marisel si statiunea Belis-Fantanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO