Eveniment

JP Morgan: BNR trebuie sa ridice dobanda la 10% pentru a preveni un curs de 4 lei/euro

JP Morgan: BNR trebuie sa ridice dobanda la 10% pentru a preveni un curs de 4 lei/euro

Click pentru imaginea marita

06.03.2008, 17:49 18

In ultima perioada, analistii mai multor banci straine puternice interesate de leu, precum Citi, Toronto-Dominion sau ING, au emis comentarii privind "necesitatea" ca BNR sa continue majorarea ratei dobanzii de politica monetara.
In acest context, Citi remarca gradul ridicat de transfer al deprecierii leului in cresteri de preturi si ia in calcul posibilitatea unei noi corectii a prognozei de inflatie pe 2008, majorata deja de la 5,5% la 6%, fata de prognoza de 5,9% avansata de BNR luna trecuta.
JP Morgan vorbeste direct despre majorarea dobanzii pana la cel putin 10% ca parghie de sprijin pentru leu, desi BNR sustine ca nu tinteste cursul de schimb, chiar daca nu poate ignora efectul deprecierii asupra inflatiei. Mai mult, analistii nu exclud interventii ale bancii centrale pe piata valutara pentru a tine cursul sub pragul de 4 lei pentru un euro.
Si Citi crede ca ar fi adecvata chiar o dobanda mai mare de 10%, invocand riscurile ca inflatia sa urce in continuare si sa erodeze nivelul ratei reale de dobanda.
Potrivit datelor Bloomberg, leul romanesc se situeaza pe a treia pozitie in clasamentul monedelor din Europa, Asia si Orientul Mijlociu cu cea mai proasta performanta in ultimele sase luni, acumuland o pierdere de 11,3% fata de euro. In acelasi timp, este de notat intarirea spectaculoasa a euro in raport cu dolarul american.
BNR are deja cel mai ridicat nivel de dobanda-cheie din Uniunea Europeana, de 9%, dupa o majorare cumulata de doua puncte procentuale incepand din toamna trecuta, in conditiile in care rata anuala a inflatiei a urcat la 7,3% in ianuarie.
In ciuda majorarii de dobanda, leul a continuat sa resimta cel mai dur fiecare miscare de retragere de capitaluri la nivel regional, cursul revenind deasupra pragului de 3,7 lei pentru un euro. In Ungaria, dobanda se situeaza la 7,5%.
JP Morgan estimeaza un curs de 3,8 lei/euro la sfarsitul trimestrului al doilea, in contextul in care vede "presiune asupra leului".
Citi are un scenariu de baza mult mai optimist din acest punct de vedere, avansand un curs de 3,63 lei pentru un euro la acelasi orizont de timp, conditionat insa de disponibilitatea BNR de a intari politica monetara "suficient de agresiv".
Accelerarea cresterii economice in trimestrul al patrulea din 2007 la 6,6% alimenteaza comentariile privind nevoia intaririi suplimentare a politicii monetare, care invoca relatia directa "consum mai mare - deficit extern mai mare".
"Cresterea PIB pe trimestrul IV indica o economie supraincalzita, ceea ce implica noi presiuni inflationiste", comenteaza analistii ING. Acestia considera ca BNR ar trebui sa fie ingrijorata de nivelul inca ridicat al consumului in ciuda slabirii leului. Si ING prognozeaza majorarea dobanzii BNR pana la 10% la jumatatea anului.
De asemenea, expertii bancii canadiene Toronto-Dominion apreciaza ca structura cresterii economice din Romania - cu o dinamica a consumului estimata la peste 10% - devine "foarte periculoasa" pentru stabilitatea preturilor, ceea ce ar reclama intarirea suplimentara a politicii monetare.
Pe de alta parte, ING avanseaza o opinie conform careia "este necesar un curs de schimb mai depreciat care sa determine, pe de o parte, scumpirea bunurilor importate si, pe de alta parte, reducerea puterii de consum". ING considera ca doar deprecierea leului poate frana consumul privat puternic, in timp ce masurile prudentiale adoptate recent de BNR sunt creditate cu un impact redus.
Cursul de schimb a ramas ieri pentru a patra zi la rand deasupra pragului de 3,7 lei/euro.
BNR are programata urmatoarea sedinta de politica monetara pe 26 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO