Eveniment

Jumatate de milion de salariati isi permit un credit pentru achizitia unei locuinte prin programul „Prima casa"

Jumatate de milion de salariati isi permit un credit pentru achizitia unei locuinte prin programul „Prima casa"
01.07.2009, 00:00 172

Bancile accepta in cadrul programului „Prima casa" un grad de indatorare maxim de 50 - 60%, ceea ce inseamna ca rata nu poate sa reprezinte mai mult de jumatate din venitul lunar al celui care aplica. Acest lucru inseamna ca, in cazul unui credit de 57.000 de euro, rata lunara ajunge la aproximativ 300 - 350 de euro, ceea ce inseamna ca salariul aplicantului pentru un credit trebuie sa fie de 600 - 700 de euro.

O jumatate de milion de romani aveau la nivelul lunii octombrie a anului trecut salarii medii brute de peste 1.000 de euro, ceea ce inseamna ca 500.000 de romani castiga 700 de euro net lunar (3.000 de lei), potrivit unei analize a ZF pe baza datelor Institutului National de Statistica (INS). Cu toate acestea, din cei 500.000 de salariati cu venituri lunare nete peste 700 de euro, o parte se descalifica fie pentru ca au deja o locuinta in proprietate, fie pentru ca au deja alte credite contractate.
„Este dificil de facut un calcul exact cu privire la numarul total al celor care se incadreaza pentru un credit la «Prima casa», pentru ca nu stim cati au deja o casa sau cat sunt de indatorati cei care au venituri care sa le permita sa ia un astfel de credit. Peste 4 milioane de romani au deja credite la banci", spune Ionut Dumitru, economist-sef in cadrul Raiffeisen Bank.
In conditiile in care salariul mediu pe economie este de 1.400 de lei (330 de euro), venitul necesar pentru un contractarea unui credit pentru „Prima casa" este de doua ori mai mare decat salariul mediu. Peste 10% din salariatii din economie au salarii de 1.000 de euro brut sau peste acest nivel. Numarul angajatilor cu salarii brute peste 1.000 de euro a crescut puternic in ultimii ani, de la 40.000, in 2004, pana la 500.000, anul trecut, arata datele INS.
Anul trecut 200.000 de angajati au intrat in liga celor remunerati cu salarii de peste 1.000 de euro.
250.000 de intreprinzatori au acces la „Prima casa"
In acelasi timp, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), este de parere ca in categoria beneficiarilor potentiali eligibili pentru „Prima casa" intra si intreprinzatorii privati care nu sunt prinsi de statistica care inventariaza salariatii, intrucat veniturile sunt inregistrate in alte forme, cum sunt cele pe PFA (persoana fizica autorizata).
„Exista cel putin 250.000 de mici intreprinzatori cu venituri peste 700 de euro in economie, din care aproximativ jumatate sunt eligibili pentru un credit in cadrul programului", spune Nicolescu. El adauga ca programul reprezinta un progres fata de ofertele care exista in prezent in piata. „Este foarte important sa se aiba in vedere locuintele care urmeaza sa fie construite, pentru a stimula piata imobiliara. Altfel, programul va avea doar un efect social." Cu toate acestea, economistul-sef al Raiffeisen subliniaza ca actualele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un aplicant pentru un credit in cadrul programului „Prima casa" sunt „foarte favorabile" si apreciaza ca piata nu se va mai intalni cu astfel de conditii de creditare. „Sunt conditii foarte interesante pentru debitori. Sa iei un credit de 50.000 de euro cu un venit de 500 - 600 de euro e foarte bine. Creditul nu este pentru toata lumea. Creditul este pentru cei care il pot rambursa", spune Dumitru.
Majoritatea bancilor care si-au facut publice ofertele pentru programul „Prima casa" au preferat sa mearga pe dobanzile maxime anuntate de stat, respectiv 4% peste Euribor, la creditele in euro, sau 2,5% peste Robor, la lei. Doar cateva banci au venit cu oferte mai bune, insa si acestea au ramas aproape de plafonul permis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO