Eveniment

Legea pietei de capital ar putea fi modificata

14.02.2005, 00:00 18

Legea pietei de capital ar putea fi modificata la initiativa Comisiei de Buget-Finante din Senat de un amendament depus la finalul acestei saptamani pentru a clarifica problema dreptului de proprietate asupra patrimoniului Bursei de Valori (BVB). Pe langa acestea, amendamentul ar putea face referiri si la pragul maxim de detinere din statutele celor cinci SIF-uri.
"Am convenit de principiu cu Ministerul de Finante si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare o solutie privind modul in care brokerii vor intra in proprietatea actiunilor Bursei de Valori. Pentru ca sa nu mai avem nici o problema privind transferul gratuit al patrimoniului Bursei catre brokeri vom propune pana la finalul saptamanii un amendament la legea pietei de capital", a declarat pentru ZF Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat.
Legislatia pietei de capital prevede ca dupa transformarea BVB in societate comerciala, actiunile acesteia vor reveni brokerilor, dar nu preciza ca transferul se face gratuit, fapt ce a ridicat mai multe semne de intrebare la CNVM si Ministerul de Finante.
Vosganian a mai spus ca modificarile propuse la lege ar putea contine si referiri la pragul de detinere al SIF-urilor, o hotarare in acest sens urmand sa fie luata pe parcursul acestei saptamani. Conducerile celor cinci SIF-uri au fost chemate miercuri la audieri la Comisia Buget-Finante pentru ca aceasta sa gaseasca o solutie privind prevederea din statutele SIF-urilor care
CNVM a emis joi o instructiune prin care vrea sa oblige conducerile SIF-urilor sa elimine din statute pragul de 0,1%. Vosganian considera insa ca instrctiunea nu are putere de lege si nu va putea impune SIF-urilor sa ia o asemenea masura. Parerea este impartasita si de sefii SIF-urilor.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO