Eveniment

Legea salarizarii, „ajutata” de o noua ordonanta de urgenta

21.03.2010, 23:03 201

Guvernul va propune maine sindicatelor o ordonanta de urgentacare sa completeze legea salarizarii si care sa "acopere"observatiile Curtii de Conturi cu privire la sporurile ilegaleprimite de bugetari.

Curtea de Conturi, o institutie de control si audit pentrusectorul public, aflata in subordinea Parlamentului, a elaboratanul trecut un raport care arata ca 235.000 de bugetari au incasatin 2008 sporuri ilegale in valoare totala de 259 mil. euro. De lainceputul acestui an, angajatorii de la stat au eliminat sporurileconsiderate ilegale, reducand astfel veniturile unor categorii debugetari, desi legea salarizarii prevedea ca salariile bugetarilorvor ramane in 2010 la nivelul din decembrie 2009.

Ordonanta pe care o pregateste Guvernul este a doua din acest ancare vine sa clarifice legea salarizarii. Un act normativ similar,care a reglementat modul in care vor fi incadrati bugetarii ingrilele salariale din lege, a fost emis la inceputul anului.Premierul Emil Boc a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute caGuvernul va propune sindicatelor ca salarizarea bugetarilor sa fieaplicata unitar pentru toate categoriile de personal, cu o masasalariala mentinuta la acelasi nivel cu cel din 2009.

Guvernul s-a angajat in cadrul acordului incheiat cu FondulMonetar International sa reduca in 2010 cheltuielile cu personalulbugetar pana la 8,5% din PIB, ceea ce ar insemna o scadere de 0,7puncte procentuale fata de nivelul de 9,2% inregistrat in 2009.

"Noua ordonanta este menita sa acopere observatiile Curtii deConturi (cu privire la sporurile ilegale incasate de bugetari -n.r.). Acoperire financiara exista pentru pastrarea veniturilor lanivelul celor din decembrie 2009, insa pentru a putea fi incasate,sporurile eliminate din cauza rapoartelor Curtii de Conturi trebuiesa fie din nou reglementate pentru a putea fi acordate", spune IonAlbu, presedintele executiv al Confederatiei sindicaleMeridian.

Salariatii din invatamant au fost afectati cel mai mult de noilereincadrari, unii angajati inregistrand scaderi de pana la 25% aleveniturilor.

"Pana acum, in foarte putine institutii de invatamant s-auacordat salariile la fel ca in decembrie 2009. In unele locuri,salariatii din invatamant au incasat salarii mai mari, iar inaltele mai mici. E un haos din acest punct de vedere", sustineLiviu Pop, secretar general in Federatia Sindicatelor Libere dinInvatamant.

Contactat de ZF, Valentin Mocanu, secretar de stat in MinisterulMuncii responsabil pe dialogul social, a precizat ca va reveni cunoi informatii dupa ce va avea loc discutia cu sindicatele demaine. Tot atunci se va discuta si despre salariul minim peeconomie, care in prezent este de 705 lei la stat si 600 de lei laprivat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO