Eveniment

Magistratii si politistii primesc 350 mil. euro la a treia rectificare bugetara

Magistratii si politistii primesc 350 mil. euro la a treia rectificare bugetara

Click pentru imaginea marita

21.09.2008, 20:03 29

Suma reprezinta drepturi salariale cuvenite acestor categorii profesionale rezultate din procesele pierdute in ultima perioada de Ministerul Economiei si Finantelor. Prin rectificare, veniturile totale vor fi majorate cu 6,4 mld. lei, iar cheltuielile cu 7 mld. lei, dar ponderea deficitul in Produsul Intern Brut (PIB) va ramane la 2,3%, in conditiile revizuirii in crestere a PIB la circa 500 mld. lei, a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian. "Nu vor fi facute realocari de sume intre ministere, ci in cadrul acestora. De exemplu, Ministerul Transporturilor si Ministerul Educatiei sunt vizate de astfel de redistribuiri", a declarat ieri Vosganian pentru ZF.
A treia rectificare bugetara din acest an vizeaza alocarea unor sume pentru transporturi, agricultura, justitie si aparare, cei mai multi bani urmand sa revina Ministerului Justitiei si Ministerului Public pentru acordarea salariilor revendicate si castigate in instanta de catre procurori si judecatori, respectiv pentru prime de vacanta restante. Ministerul Internelor si Reformei Administrative va primi suplimentar suma de 200 mil. lei (60 mil. euro) pentru subventionarea energiei termice produsa in sistem centralizat si salariile politistilor, conform unei note prezentata de ministrul economiei si finantelor in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului si adoptata de Executiv. Sume suplimentare vor primi, de asemenea, Ministerul Muncii pentru plata pensiilor majorate ale agricultorilor si pentru plata unor prestatii sociale.
Totodata, Ministerul Agriculturii va primi in plus fonduri in suma de 750 mil. lei pentru plata unor subventii destinate producatorilor agricoli.
Ministerul Transporturilor ar putea primi echivalentul in lei a 100 mil. euro pentru proiecte precum autostrada Bucuresti-Brasov si centura Capitalei.
Fonduri de 200 mil. lei vor fi platite pentru despagubirea fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura, iar 370 mil. lei vor fi cheltuite pentru reparatii la drumuri judetene. Alte ministere beneficiare ale celei de-a treia rectificari bugetare din 2008 sunt Ministerul Apararii (140 mil. lei), Ministerul Lucrarilor Publice si Ministerului Mediului (fiecare cu cate 30 mil. lei) si Ministerul de Externe (80 mil. lei).
Prima rectificare bugetara din 2008 a fost operata in luna martie, cand deficitul bugetului general consolidat a fost redus cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB. In iulie, Guvernul a aprobat a doua rectificare din acest an, iar deficitul a fost majorat cu 842 mil. lei, dar a ramas la nivelul de 2,3% din PIB, in conditiile revizuirii in sus a PIB, de la 440 mld. lei la 475 mld. lei.
Deficitul bugetului general consolidat s-a plasat la finele primelor sapte luni la 0,64% din PIB, indicatorul fiind inferior celui din primul semestru, de 1,18% din PIB. Potrivit estimarilor ministrului Finantelor, la finele lunii august deficitul va reveni spre 1% din PIB.
Anul trecut bugetul a fost rectificat de trei ori, iar in 2006 de patru ori, desi institutiile financiare internationale si Bruxelles-ul au atentionat de mai multe ori Executivul, cerand o mai buna programare si executie bugetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO