Eveniment

Managerii firmelor de stat vor raporta lunar la Ministerul de Finanţe indicatorii economici

Managerii firmelor de stat vor raporta lunar la Ministerul de Finanţe indicatorii economici

Emil Boc, premierul României: Pentru fiecare regie şi companie de stat va fi stabilit un plan concret de restructurare şi vor fi indicatori de per­formanţă pentru manageri. Trebuie tăiat în carne vie.

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

01.05.2011, 23:53 532

Regiile autonome şi com­pa­niile de stat vor fi obligate săinfor­me­ze Ministerul Finan­ţe­lor, lunar sau trimestrial, asupraevo­luţiei indicatorilor finan­ciari şi să respecte anumitecriterii de performanţă pentru încălcarea cărora managerii vor fiamendaţi cu 5.000-10.000 lei sau vor fi destituiţi dinfuncţie.

Decizia a fost luată în şedinţa de vineri a Guver­nu­lui prinordonanţă de urgenţă.

Premierul Emil Boc a apreciat că această ordonanţă va întăridisciplina financiară în cadrul regiilor şi com­paniilor destat.

"Pentru fiecare regie şi companie de stat va fi stabilit un planconcret de re­struc­turare şi vor fi indicatori de per­formanţăpentru manageri. Trebuie tăiat în carne vie", a spus Boc.
El a arătat că nerespectarea indicato­rilor de performanţă ar puteafi sancţionată şi cu demiterea managerilor.

Surse oficiale au declarat anterior că Guvernul a mai de­cis prinordonanţă de ur­genţă ca restricţia impusă in­sti­tuţiilor pu­bliceprivind achiziţia de maşini şi mo­bilier să fie extinsă şi pentruregiile auto­nome şi companiile de stat.

Totodată, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să prezinte înGuvern, în urmă­toarea şedinţă, o situaţie a bunurilor afla­te înadministrarea instituţiilor pentru a evita achiziţii inutile deechipamente care să ră­mână pe stoc, după "modelulNecolaiciuc".

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern şi obţinută de MEDIAFAXsta­bileşte că directorii regiilor autonome şi companiilor de statau obligaţia să trans­mi­tă la Ministerul Finanţelor, lunar,tri­mes­tri­al sau ori de câte ori este nevoie, fun­damentări,analize, situaţii, ra­portări şi orice alte informaţii referitoarela indi­ca­to­rii eco­nomico-financiari din bugetele de ve­niturişi chel­tuieli, în formatul şi la ter­menele sta­bilite prin ordinal ministrului sau circulare.

La fundamentarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, operatoriieconomici trebuie să includă obiective de re­ducere a arieratelor,pierderilor şi subvenţiilor din ex­ploa­tare, precum şi să respectepolitica salarială a Guvernului.

"În situaţia în care gradul de realizare a veniturilor propriiprogramate în bugetele de venituri şi cheltuieli, calculat caraport procentual între încasări şi program, în fiecare din ultimiidoi ani a fost mai mic de 97%, fundamentarea veniturilor propriipentru anul curent va fi cel mult la nivelul realizărilor din anulprecedent", se arată în document.
Ordonanţa mai stabileşte că totalul chel­tuielilor, in­clusiv celeaferente fondului de salarii, reprezintă limite maxime ce nu pot fidepăşite, iar bugetele se recti­fi­că în li­mi­ta veniturilorîncasate peste nivelul programat.

În programele de reducere a arieratelor vor fi prevăzute distinctsursele destinate stingerii arieratelor astfel încât valoareaacestora înregistrată la sfârşitul anului anterior să fie achitatăîn totalitate în anul în curs.


Cum se va stabili salariul mediu brut lunar

Programele de achiziţii de bunuri şi servicii pentru desfăşurareaactivităţii vor fi fun­damentate pe baza cheltuielilor apro­bateprin bugetul de venituri şi cheltuieli, iar în execuţieangajamentele legale vor fi făcute ţinându-se cont deposibilităţile reale de încasare a veniturilor programate.

Ordonanţa obţinută de MEDIAFAX mai stabileşte că totalulcheltuielilor de natură salarială ale companiilor vor fifundamentate pe baza indicelui de creştere a câştigului salarialmediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din in­dicelede creştere a productivităţii mun­cii, calculat în unităţi valoricecomparabile sau în unităţi fizice.

Câştigul salarial mediu brut lunar se determină luând în calculsalariul de bază, sporurile, precum şi bonifi­ca­ţiile şibonusurile în bani şi/sau în natură acordate.

Nerespectarea programului de reducere a arieratelor, depăşireaprogra­mu­lui de achiziţii şi a nivelului de cheltuieli apro­batprin buget şi ne­trans­miterea infor­maţiilor financiare cătreMinisterul Finan­ţelor vor fi considerate con­travenţii, dacă nusunt săvârşite în condiţii penale, şi vor fi sancţionate cu amendăde la 5.000 lei la 10.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO