Eveniment

Ministerul Agriculturii, optimist : Productia de grau va aduce agricultorilor peste 500 mil. euro

19.06.2009, 00:00 36

Oficialii Ministerului Agriculturii spun ca seceta a afectat culturile de grau in proportie de pana la 30% si contrazic astfel datele agricultorilor, care au anuntat recent ca recolta de grau de anul acesta va fi cu 40% mai mica fata de cea obtinuta anul trecut si ca nu va depasi 4 milioane de tone.

„Pierderile sunt mult mai mici. Din datele actuale, productia este afectata intre 22% si 30%. Este adevarat ca sunt zone, mai ales in sudul tarii, unde nivelul de calamitate este mai mare, dar cine spune ca productia va fi atat de mica nu vrea decat sa mareasca pretul cerealelor", a declarat pentru ZF Daniel Botanoiu, directorul general pe politici agricole in cadrul ministerului, care admite ca abia saptamana viitoare vor fi luate primele probe si ca rezultatele de acum sunt numai estimari. Anul trecut, productia de grau a depasit pragul de sapte milioane de tone, potrivit datelor ministerului, iar o scadere de 30% va insemna anul acesta peste cinci milioane de tone in hambarele agricultorilor. Daca pretul va ramane la nivelul celui din aprilie, cand tona de grau ajungea la 106 euro (540 de lei), in buzunarele agricultorilor vor intra aproximativ 530 mil. euro in 2009.
Agricultorii sunt insa pesimisti. „Nu vom trece de patru milioane de tone din cauza lipsei precipitatiilor in lunile aprilie-mai si a lipsei fertilizarii in perioada de primavara. Probele arata ca ne confruntam cu un atac masiv de plosnite, lucru care va afecta calitatea cerealelor. In Teleorman, de exemplu, peste 5% din culturi au fost atacate de insecte", explica Sorin Dogaru, directorul diviziei de agricultura a companiei Interagro, administrata de Ioan Niculae.
Anul trecut, chiar daca suprafata pe care s-a cultivat grau a fost mai mica, de aproape 2,2 mil. ha, productia medie la hectar a urcat la circa 3,5 tone. In 2009, pe o suprafata cu 58.000 ha mai mare, productia medie va fi de circa 2,4 tone/ha.
Agricultorii care au investit in tehnologie si irigatii sunt singurii care nu vor resimti pierderile decat daca pretul cerealelor va continua sa ramana scazut, ca in ultima jumatate de an. „Nu am inceput sa recoltam, dar din estimari se pare ca vom avea o productie de 5 tone la hectar", anunta Dogaru.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO