Eveniment

Ministerul Sanatatii trimite acasa unul din trei directori de spital

24.02.2010, 23:05 42

Aproximativ unul din trei directori de spitale va ramane farapozitiile pe care le ocupa in prezent in spitalele de stat,potrivit unui proiect demarat de Ministerul Sanatatii carepresupune reducerea functiilor de conducere ocupate interimar.

In spitalele publice din Romania exista 2.069 de functii deconducere (fara manageri), iar dintre acestea 577 vor fidesfiintate a anuntat institutia, care a justificat masura prinfaptul ca in majoritatea cazurilor functiile de directori dincadrul comitetului director sunt ocupate interimar si este nevoiede reducerea cheltuielilor salariale.

"Avem in vedere reducerea numarului de directori cu 28%. (...)Sunt diferente mari de cheltuieli cu salariile intre diferiteunitati. La Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau cheltuielile cupersonalul sunt de 71% din total, iar la Targoviste sunt de 54%", aspus Cseke Attila, ministrul sanatatii. El a precizat ca ambelespitale au peste 900 de paturi si sunt judetene.

Potrivit ministrului, salariul unui director interimar poatevaria intre 2.300 lei (547 euro) si 7.825 lei (1.863 de euro).

Diferente exista si la numarul functiilor de conducere. LaSpitalul Ju­detean de Urgenta din Targu Mures, spre exemplu, exista10 astfel de functii, dintre care doi directori medicali, in timpce la spitalele similare din Galati si Iasi sunt numai saptefunctii.

Ministerul va plafona numarul maxim de functii de conducere lacinci (manager, director medical, director financiar, director decercetare-dezvoltare si director de ingrijiri) pentru unitatile cupeste 400 de paturi si la patru functii (fara directorul deingrijiri) la cele cu mai putin de 400 de paturi. Se va renunta inprincipal la functii de director de resurse umane, IT, logistic,director administrativ.

Potrivit lui Cseke Attila, aceste masuri vor determina reducereacu 1mil. lei (230.000 de euro) pe luna a cheltuielilor cusalariile. Acest lucru inseamna ca in medie un director din cei 577castiga aproximativ 1.733 lei (412 euro) pe luna.

"Prin comparatie acum patru-cinci ani, inainte sa se introducaaceste functii, spitalele se descurcau. Acum depinde insa si deactivitatea spitalului respectiv si cat de justificate au fostacele functii", a spus Florian Stroe, director financiar-contabilal Spitalului Floreasca.

In ceea ce priveste descentralizarea, ministrul a anuntat capana la 1 iulie propune ca 373 de spital dintr-un total de 439 safie transferate catre autoritatile locale.

"Lucram la taxa pe fast-food. Reactiile externe au fostbune"

Ministerul Sanatatii lucreaza in continuare la lista de alimentenesanatoase care urmeaza sa fie taxate, insa un termen pentrufinalizarea acesteia nu a fost avansat. Cseke Attila, ministrulsanatatii, a spus ca impactul la nivel international cu privire laacest proiect a fost mai bun ca in Romania. "Intentia a fostcorecta", a spus ministrul. Potrivit Mediafax, Alianta Europeanapentru Sanatate Publica, organism finantat de CE, a adresat, infebruarie, o scrisoare deschisa premierului Emil Boc si ministruluisanatatii, prin care si-a expri­mat sprijinul fata de intentia de adescuraja consumul de alimente nesanatoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO